Domen kan upplevas som en skymf

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det har hela tiden varit en märklig rättegång. Domstolen släppte Vojislav Seselj fri redan 2014 av hälsoskäl, fastän han i en intervju när han kom tillbaka till Serbien sade att han mådde bra. I de länder som drabbats av nationalistiskt serbiskt våld kommer domen troligen att ses som en skymf.

Bo Inge Andersson

Utrikeskommentator

Det är nog ingen tvekan att dagens dom betyder att nationalistiska krafter i Serbien och i andra områden känner sig stärkta av den frikännande domen.

De ultranationella serbiska krafterna har annars sett med avsky på domstolen som man menar har gått i västländernas ledband när man dömt en rad serbiska krigsförbrytare till straff.

Så sent som förra veckan dömdes den bosnien-serbiske ledaren Radovan Karadzic till 40 års fängelse för folkmord, brott mot mänskligheten och brott mot krigets lagar.

Hetsat och eldat

Men även här var domstolen mild och dömde bara Karadzic för folkmord i ett fall, i ett annat fall frikändes han, fast han stod högst upp i beslutsordningen när brotten begicks i Bosnien.

Åklagarna ville ge Seselj 28 år. I en intervju före domen sade han själv att han räknade med 25 år.

Men Seselj har tydligen inte kunnat bindas vid direkta brott. Han har åtalats för att ha hetsat och eldat andra människor till att begå brott. Men för det anser alltså domstolen inte att man kan fälla honom.

Kritik riktades dessutom tidigt mot åklagarnas arbete som beskrevs som slarvigt. Ansvaret ligger i hög grad på åklagarsidan.

En inspiratör går fri

Bland offren kommer denna dom utan tvekan att kännas som en skymf. Det är en av de sista domarna som domstolen i Haag dömer. Domen var oväntad. De flesta bedömare hade räknat med en fällande dom. Dagens dom kommer förmodligen att utsättas för mycket kritik.

Det står alltså klart att en inspiratör till våld kan gå fri. Vad han gjort – och sagt eller skrivit – är alltså inte kriminellt.

Hans hetsande språk gjorde inte halt för någonting. I ett uttalande sade han att han skulle gräva ut ögonen med en rostig sked på Serbiens fiender.

Glödande hattirader

Han fick 2014 lämna fängelset i Nederländerna därför att han hade cancer i långt framskridet stadium.

Men när han kom hem ägnade han sig åt samma glödande hattirader som gjorde honom till en framstående ledare för ultranationalistiska serber under 1990-talet.

Han stod åtalad för brott mot mänskligheten och för att ha rekryterat soldater som utförde mord och folkfördrivning. Brotten han anklagas för har ägt rum i Kroatien, Bosnien-Hercegovina och i den serbiska provinsen Vojvodina. Han ska ha varit ansvarig för rekrytering av paramilitära grupper. Men inte heller för dessa rent konkreta brott dömdes han alltså.

Seselj var en glödande nationalist och drömde om ett storserbiskt rike. Alltså ett rike där alla serber skulle samlas under samma regim.

Folkfördrivningar

I klartext betydde det att bryta upp andra områden i Jugoslavien där det bodde serber insprängda mellan bosnier, kroater och andra etniska grupper. Mord, tortyr och våldtäkt följde i spåren på denna nationalistiska våg.

Och för att åstadkomma detta krävdes folkfördrivningar och krig. Seselj samarbetade med Serbiens ledare Milosevic, som ställdes också inför rätta i Haag men avled innan han fick sin dom.

I april håller Serbien parlamentsval. Just nu sitter en EU-vänlig regering, eller man ska kanske säga en regering som vill föra landet in i EU.

Proryskt parti

Men det vill inte nationalister. Seseljs parti SRS – Serbisha radikala partiet – fick bara 2 procent av rösterna i förra valet. Nu räknar han med att få 20 procent, har han sagt i ett uttalande.

SRS är ett parti som är starkt proryskt och vill stärka Serbiens kontakter med Ryssland, inklusive en militärallians med Ryssland.

Domstolen har visat en oerhört stor tolerans mot Seseljs later i domstolen. Man satte honom på fri fot av hälsoskäl.

Synnerligen aktiv

Han fick order om att hålla sig utanför politisk verksamhet men han satt genast i gång att agitera i samma stil som han gjort under 1990-talet. Det var ett rent brott mot domstolens förordnade, men han hånade det beslut och gick på som vanligt. Domstolen ingrep inte.

Som ledare för sitt parti SRS har han alltså under denna sjukdomstid varit synnerligen aktiv.

Han har satt eld på både Kroatiens och EU:s flagga, han har uttalat sig grovt sexistiskt mot kvinnliga politiker och ska genom sitt agerande utlöst diplomatisk kris med grannländerna.

Såg mellan fingrarna

Och han vägrade att komma tillbaka till domstolen när den kallade honom i samband med att domen skulle förkunnas. Han vägrade fortfarande att komma. Det var rent domstolstrots men uppenbarligen var domstolen för svag för att ta till hårdhandskarna.

För att inte tappa ansiktet bestämde därför domstolen i sista stund att man skulle se mellan fingrarna och bestämde att han ”av hälsoskäl” inte skulle behöva återvända.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.