UNCLOS är gränserna på 200 sjömil för Kinas grannländer enligt FN:s havsrättsavtal. De röda linjerna betecknar de kinesiska kraven på havet. Foto: Eva Eliasson SVT Design

Haagdomstolen ger Filippinerna rätt i Sydkinesiska havet

Uppdaterad
Publicerad

Kina har inga historiska rättigheter till Sydkinesiska sjön och har orsakat permanenta skador på korallreven och ekosystemet vid ö-gruppen Spratlys. Det slår den Permanenta skiljedomstolen i Haag fast.

Domstolen meddelar även att Kina inte har någon juridisk rätt för sina krav.

Filippinerna tog fallet med de omstridda öarna till den Permanenta skiljedomstolen i Haag för mer än tre år sedan. Kina har gjort anspråk på 90 procent av vattnen, inklusive rev och öar, medan Filippinerna hävdar att den kinesiska aktiviteten brutit mot internationell rätt.

Konflikten om Sydkinesiska havet

Ekonomisk rätt

Kina har enligt domstolen inte heller någon ekonomisk rätt till ett område som sträcker sig drygt 320 kilometer runt reven.

USA är en allierad med Filippinerna och har tidigare ogillat Kinas anspråk och har varit kritisk till den landningsplats som byggts på en av de omstridda öarna.

Filippinerna välkomnar avgörandet och meddelar att experter nu kommer att studera det noggrant.

Kina ”accepterar inte och erkänner inte Haag-tribunalens domslut”, enligt nyhetsbyrån Nya Kina.

Accepterar inte domstolen

Kina, som vägrat delta i samtal, anser att skiljedomstolen i Haag inte har rätt att avgöra frågan. Fallet avgörs enligt FN:s havsrättskonvention, som båda länder har undertecknat, men Kina har meddelat att man inte kommer bry sig om vad domstolen har att säga. Utlåtandet är bindande, men domstolen har ingen rätt att verkställa domen.

Även andra länder som Malaysia, Vietnam, Brunei och Taiwan, har oroat sig för Kinas aktivitet i havet, som är en viktig farled mellan Stilla havet och Indiska oceanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten om Sydkinesiska havet

Mer i ämnet