Jonatan och några av flickorna de räddat. Foto: LoveNepal

Han räddar barn från sexslaveri

Uppdaterad
Publicerad

23-åriga Jonatan Alfven räddar flickor i Indien och Nepal från sexslaveri. Han har skrivit flera gripande facebook-uppdateringar om upplevelserna som delats av tusentals personer.

– Vi använder Facebook till att föra flickornas röst vidare, då blir det så nära på något sätt. Vi är där det händer, vi är vid bordellerna och vi är vid byarna, säger Jonatan som arbetar på organisationen LoveNepal.

Människohandeln med flickor mellan Nepal och Indien är en av världens mest trafikerade rutter. Varje år smugglas mellan 5.000-10.000 nepalesiska flickor och kvinnor till Indien för att säljas som sexslavar, enligt organisationen Bee With Us, som arbetar med frågor kring trafficing.

”Behandlas som handelsvaror”

LoveNepal finns till för att rädda flickor som fallit offer för sexslaveriet men också för att hjälpa de flickor som riskerar att hamna där. De arbetar med de kastlösa. De är en utsatt grupp som inte har något skyddsnät i samhället. Jonatan berättar att de har lägre status än djur.

– Flickorna behandlas som handelsvaror, säger Jonatan.

Han har varit med sedan starten trots att han då endast var 17 år. Det var år 2012 som han bestämde sig att helhjärtat satsa på organisationen.

– Jag bestämde mig för att ge upp allt annat och leva mitt liv för de här flickorna, säger han.

Han har själv tagit sig till bordellerna för att se hur flickorna lever där. Det är ett farligt uppdrag och för att inte åka fast var han tvungen att låtsas vara intresserad av att köpa en flicka.

När Jonatan kom fram till en av de ungefär hundra bordellerna i området så kände han igen portnumret. Det var där inne en nära vän till honom hade bott och våldtagits tusentals gånger under flera års tid innan hon hade lyckats bli fri.

– Det var bara att bita sig ännu hårdare i kinden och gå in, berättar Jonatan.

Bordellerna påminner om fängelsen

Väl inne kom flickor fram och försökte locka honom till sig. Han valde ut en flicka, betalade och gick en våning upp till bordellen. Jonatan berättar att bordellerna ofta ligger på övervåningarna så att flickorna inte ska kunna rymma. Rummen är trånga och påminner om fängelseceller med galler istället för fönster.

– Så fort hon låste dörren sa jag stopp. Jag sa att jag var hennes bror och att jag bara ville prata med henne, säger han

Flickan hade svårt att förstå att han betalde för att prata med henne. Men konversationen blev allt djupare och djupare.

– Jag kommer alltid komma ihåg när hon sa: Jonatan, snälla, kan du inte komma tillbaka imorgon igen och prata mer, berättar han.

Orden har etsat sig fast i Jonatans huvud. Han har inte träffat flickan sedan dess. LoveNepal har försökt att rädda henne men hittills utan resultat.

”Det blev en väckarklocka”

Jonatan uppdaterar ofta Facebook och berättar om arbetet i Indien och Nepal. Sedan han började publicera texter om upplevelserna från bordellerna har antalet följare vuxit explosionsartat.

– Folk fattar inte att det är sant. Det blev en väckarklocka för så många människor, säger han.

De som följer LoveNepals sida på Facebook har ökat från 10.000 till över 90.000 på mindre än ett halvår. Jonatan är glad över att de har lyckats öka medvetenheten kring sexslaveriet i Indien och Nepal hos det svenska folket. I höst planerar han att flytta till Indien, i närheten av bordellområdena. Där ska han läras upp i att frita flickor och uppdatera ännu mer om arbetet på plats.

– Nöden är så stor och det är så många flickor som lider, så viljan att kunna vara med på plats och påverka är väldigt stor, berättar Jonatan.

Det här är LoveNepal

– Det hela började för sju år sedan när Jonatans far, Mikael Alfven, var i Singapore och hans vän visade honom tre fotografier. Fotografier på tre flickor som var sju, åtta och nio år. De hade alla fallit offer för sexslaveri. Där föddes idén om LoveNepal, en organisation som hjälper och räddar utsatta flickor i Indien och Nepal.

– Organisationen startade år 2009.

– Hittills har LoveNepal räddat 600 flickor ur sexslaveri och de har sju hem i Nepal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.