– Vi är väldigt, väldigt nära att nå fred, säger Juan Manuel Santos i en intervju som publiceras på Nobelprisets Facebook-konto.
– Det är ett stort, stort erkännande av vårt land. Jag tar emot det med all ödmjukhet och är evigt tacksam, säger Santos.
Colombias president Juan Manuel Santos får priset för sin beslutsamma ansträngning att skapa fred i sitt land, säger den norska Nobelkommitténs ordförande Kaci Kullman Five.
– Priset ska också ses som en hyllning till det colombianska folket som trots övergrepp inte har gett upp hoppet om en rättvis fred och alla parter som har bidragit till priset.
Kommenterar inte Farc
Inte minst hedras härmed också representanter för offren för kriget, enligt Kullman Five.
Kaci Kullman Five ville dock inte kommentera en fråga kring huruvida kommittén kunnat tänka sig att ge priset till en gerillarörelse som Farc.
– Vi kommenterar aldrig dem som inte får priset.
Farc:s ledare Rodrigo Londono kommenterar nyheten på sitt Twitterkonto:
”Det enda pris vi strävar efter är fred och social rättvisa för Colombia, utan paramilitarism, utan lögner och utan hämnd“.
Historiskt fredsavtal
Ett historiskt fredsavtal slöts i augusti mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan efter fyra års förhandlingar. Avtalet skulle dock först godkännas i en folkomröstning den 3 oktober, där nej-sidan vann marginellt med 50,23 procent, mot 49,76 procent för ja.
Mindre än 60.000 röster skiljde mellan ja- och nej-sidan och president Juan Manuel Santos sade i ett direktsänt tv-tal efter att resultatet förkunnats att han accepterat att Colombia röstat nej till fredsavtalet, men att han tänkte samla de största politiska partierna i landet för att diskutera hur man skulle gå vidare.
– Majoriteten har sagt nej till fördraget. Men jag kommer inte att ge upp och jag kommer att fortsätta att sträva efter fred till min mandatperiods sista dag, sa Santos i en kommentar efter folkomröstningen.
Uppskattningarna kring hur många människoliv som skördats i konflikten varierar, men en statlig utredning har kommit fram till att omkring 220.000 människor, varav 80 procent civila, har dött i konflikten sedan 1959.
Leder liberal-konservativt parti
Juan Manuel Santos föddes 10 augusti 1951 i Bogotá, Colombia, och har varit landets president sedan 7 augusti 2010. Santos leder landets liberal-konservativa parti, Partido Social de Unidad Nacional.
TIO SENASTE FREDSPRISTAGARNA
- 2015: Tunisiens nationella dialogkvartett.
- 2014: Barnrättsaktivisterna Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien.
- 2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.
- 2012: Europeiska unionen, EU.
- 2011: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee samt jemenitiska journalisten och aktivisten Tawakkul Karman.
- 2010: Kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.
- 2009: USA:s president Barack Obama.
- 2008: Finlands förre president Martti Ahtisaari.
- 2007: FN:s klimatpanel IPCC och USA:s tidigare vicepresident Al Gore.
- 2006: Bangladeshiska ”barfotabanken” Grameen Bank och dess grundare Muhammad Yunus.