Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är galet” – Se när snigeln Jeff blir världsmästare i snigelrace 2024. Foto: Reuters/HUTC

Här avgörs VM i snigelrace

Uppdaterad
Publicerad

Årets VM i snigelrace kantades av en minst sagt långdragen spänning. Snigeln Jeff kom väl förberedd – och till slut stod det klart att han stod som segrare i den ärofyllda tävlingen.

– Han hade ”eld i baken” på banan, säger vinnarsnigelns ägare Simon Lilley.

Sedan 1960 har VM i snigelrace ägt rum i byn Congham i England. Detta efter att grundaren Tom Elwes fick upp ögonen för snigelrace-evenemang i Frankrike.

Varje år samlas hundratals människor kring tävlingen där snigelmästaren och organisatören Nickolas Dickson startar tävlingen med att skrika ”Ready, steady, slow!”.

– Jag gillar tempot. Du kan springa iväg för en kopp te och komma tillbaka, säger Chris Hamilton, ägare till en deltagarsnigel, och fortsätter:

– De har fått ekologisk mat utomhus det senaste året. Vi har samlat in dem precis innan och håller dem i lådor inför loppet vilket tänder på deras adrenalin.

Världsrekord registrerat i Guinness rekordbok

I årets upplaga deltog 150 sniglar, några vars snäckor var utsmyckade med flaggor från olika delar av världen. Enligt reglerna är dock inte jättesniglar tillåtna att delta.

– Man behöver sniglar som är lagom stora, de mindre sniglarna har en tendens att ha svårare att tävla, säger Dickson.

Tävlingsbanan är 34 centimeter lång. Världsrekordet på två minuter, som snigeln Archie tog hem 1995, har bland annat registrerats i Guinness rekordbok. Ett rekord som årets vinnarsnigel Jeff inte lyckades bräcka trots ett strängt träningsprogram och kostschema bestående av gröna löv.

Se när VM i snigelrace avgörs i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.