Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är rekordhöga temperaturer i Storbritannien och Katrine Marçal, journalist Dagens Nyheter, berättar hur det påverkat landet. Foto: SVT/Reuters

Historisk röd varning för värmen – Katrin Marçal om hettan i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin har Storbritannien utfärdat en röd varning för extrem värme då temperaturer tros överstiga 40 grader i veckan. Skolor stänger tidigt, fläktarna är slut och människor uppmanas att titta till sina äldre, berättar Katrin Marçal, journalist på Dagens Nyheter, bosatt i London.

– Det har inte pratats om något annat de senaste dagarna än hur landet ska klara av rekordtemperaturerna, säger Marçal.  

Enligt henne har regeringen rekommenderat ett antal försiktighetsåtgärder för att klara av värmeböljan.  

– Framförallt om man är i riskzon, som många äldre eller små barn, rekommenderas man att stanna hemma och att undvika att resa. Många skolor stänger tidigare och de har stängt av ganska långa sträckor av järnväg i de områden som kommer bli varmast. 

Nytt värmerekord kan kännas av i Sverige 

Enligt det brittiska väderinstitutet Met office kan de förväntade 40 graders-temperaturerna innebära ett nytt värmerekord. Det tidigare rekordet i landet var i juli 2019 när det blev 38,7 grader varmt. Enligt SVT:s meteorolog Henrik Reimer kan även värmen kännas av i Sverige.  

– Värmen kommer röra sig bort under tisdagen till onsdag. Vi får en liten nudd här i Sverige, inte 40 grader men i alla fall upp emot 30 gradersstrecket och sen blir det lite svalare i Storbritannien, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk måste ta lite ansvar”. Se Bristol-borna om hettan i Storbritannien. Foto: EBU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.