Maryam Mutlaq, nybliven jordansk rörmokare Foto: SVt

Hon bryter könsbarriärer i Jordanien

Uppdaterad
Publicerad

I Jordanien ger sig allt fler kvinnor i rörmokarbranschen, ett yrke som länge varit reserverat för landets män. SVT Nyheter har träffat 41-åriga Maryam Mutlaq vars ögon fullkomligt strålar när hon visar upp sin rörmokarlicens.

Efter en 18 månader lång utbildning är det examensdags och Maryam och hennes 29 kurskamrater. De kan nu plocka hem den efterlängtade belöningen: ett komplett rörmokarkit. 

– Vi visar att kvinnor kan ha vilket yrke som helst, och vi ska bryta ner alla barriärer som hindrat oss så länge! Det finns också mentala murar inom oss själva som vi måste riva ner, säger Maryam Mutlaq. 

Skämdes inför kompisarna

Maryams make Samir är blomsterhandlare. Det var han som föreslog att Maryam skulle utbilda sig till rörmokare. Men för 12-åriga dottern Lara var det svårare att acceptera. I början skämdes hon inför skolkamraterna men idag är hon lika entusiastisk som sin mamma. 

– Nu säger Lara att hon vill jobba med mig när jag öppnar min egen rörmokarfirma, säger Maryam Mutlaq med ett stort leende. 

Få kvinnor i arbetslivet

Bara 14 procent av Jordaniens kvinnor jobbar utanför hemmet, då ofta som lärare eller sjuksköterskor . 

Och många män är skeptiska till de nya könsrollerna. 

– Rörmokaryrket passar bara för män. Det här är ett konservativt samhälle, inte som i väst. Tack gode gud för att våra kvinnor har jobb som inte bryter mot våra traditioner, säger imamen Akram al-Boureini. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.