Natalie Bennett, De Gröna Foto: AP/TT

Hon ser sig som en vattenmelon

Uppdaterad
Publicerad

Politiskt har Natalie Bennett, 49, beskrivits som grön utanpå och röd i invärtes. Hon har accepterat beskrivningen av de brittiska gröna som just så – som ”vattenmeloner”.

Hon föddes i Australien och flyttade till Storbritannien 1999. Hon är född i en arbetarfamilj med tonåriga föräldrar.

Hon flyttade från Australien 1995 och bodde fyra år i Thailand bland annat som journalist. I Australien hade hon bland annat arbetat som snickarlärling.

Valet i Storbritannien

Känd genom tv-debatter

Hon gick med i De Gröna i Storbritannien 2006 och blev partiordförande 2012. Hon har sagt att hon valde De Gröna efter att hon fått sin agronomexamen i Australien.

Hon blev mera känd för allmänheten när hon fick vara med i tv-debatter inför valet 2015. Intressant var att hon nästan inte berörde gröna ämnen i debatten utan drev traditionella vänsterfrågor.

De Gröna har ett mandat i parlamentet. Man fick det på en procent av rösterna 2010. I år ligger opinionsmätningarna för hennes parti på fem procent, men partiet väntas fortfarande bara få ett mandat.

Ett mandat kan avgöra

Fastän partiet bara har ett mandat kan detta vara avgörande för Labours ledare Ed Miliband, om han ska bilda regering. Bennett själv sitter inte i parlamentet och det är inte säkert att hon kommer in efter årets val heller.

Under hennes ordförandeskap har partiet hamrat ut några punkter som anges som huvudmål för partiet:

Att ge alla en säker anställning och en lön som man kan leva på, att återkalla privatiseringar (bland annat av järnvägarna), att investera i förnybara energikällor och minska beroendet av fossila bränslen, samt att bygga allmännyttiga hyresbostäder.

”I Thatchers fotspår”

Hon menar att sedan 35 år tillbaka har alla etablerade brittiska partier traskat i Margaret Thatchers fotspår och drivit en nyliberal politik, men hon anser att det är dags att nu vrida tillbaka klockan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet