Efter flera dagars skinande sol faller regnet tungt över huvudstaden. Många har suttit uppe hela natten och följt den gastkramande resultaträkningen, andra vaknade till något de inte trodde kunde hända. Eftersom det här är en stad med tungt demokratiskt stöd är stämningen märkbart dämpad i dag när vi möter Washingtonborna i morgonrusningen.
Jessica Teickenson står utanför en liten mataffär och tar skydd från regnet. När jag frågar henne hur hon känner i dag börjar hon gråta.
– Jag är helt förkrossad. Jag har en fru och en dotter hemma, nu är jag rädd för
hur vår framtid kommer att se ut. Jag kan inte sluta tänka på alla minoriteter, alla Hbtq-personer. Det faktum att vi kan välja en man som står för hat och sexism till vår president. Det kommer att krävas mycket för att få vårt land tillbaka på rätt spår.
Hon har svårt att få fram orden.
– Det absolut sorgligaste är att jag måste försöka förklara för min dotter vad som hänt i hennes land.
Sätter demokratin först
Jessica Teickenson säger att hon, trots att hon sörjer resultatet och det faktum att Donald Trump nu tar plats i Vita Huset, sätter demokratin främst.
– Även om jag inte håller med om det han säger och tycker så kommer han att komma till makten. Hans opposition kommer att slåss mot honom på ett politiskt och demokratiskt vis, vi får fortsätta kämpa och rösta ut honom om fyra år. Kraften i vår republik, i vår demokrati, måste komma först.
Se grafiken: Såhär röstade amerikanerna
Inne på ett café spelar Alicia Keys ur högtalarna, Superwoman, det är samma låt som hon framförde på Demokraternas partikonvent för att hylla Hillary Clinton. Även här inne pratar alla om valet. Men att hitta någon i morgonrusningen som röstat på Donald Trump är ingen lätt uppgift.
Jag tänker på paret Tom och Tina från Portland, som vi mötte utanför Vita Huset några timmar innan resultatet stod klart. De berättade att Donald Trump inte var deras första val, men att de ville lägga sin röst på en outsider och framförallt – stödja sitt parti. Eller Mark Kendrick från Arizona som var säker på att Trump skulle värna om frågorna som var viktiga för honom: Kampen mot terrorn och skatterna.
Just på väg ut på sin sedvanliga morgonjogg möter jag Brown. Han har en lite mer positiv syn på valresultatet än många andra jag talar med, han säger att ”det löser sig till slut”.
– Det här är inte undergången som många andra verkar tycka. Vi får se hur han klarar sig som president
och så får vi också veta hur en Republikansk president OCH kongress fungerar. Det är deras land att styra nu, säger Brown och fortsätter:
– Man ska inte glömma att flera miljoner röstade på honom och detta säger något om vad folket vill – att se en förändring och bli av med politiker.
Många gick hem besvikna
Amerikanska medier rapporterar att Hillary Clinton hade flest röster, men att hon på grund av valssystemet där det är flest elektorer som räkas, ändå fick se sig besegrad av republikanen. Under de senaste dagarna här i Washington har vi mött otaliga Clinton-supportrar, och när resultatet stod klart vandrade många hem besvikna från samlingsplatsen utanför Vita Huset i natt – medan andra jublade och firade.
Geraldine Walters är påväg till arbetet den här regniga onsdagsmorgonen, en tung morgon tycker hon. Och så pratar hon inte om Donald Trump, utan om Hillary Clintons förlust.
– Jag är väldigt ledsen. Främst för att jag tror att hon hade blivit en fantastisk president. Det känns som att den där mejl-affären orsakade så mycket skada att det inte gick att reparera.
Om sin nya president säger Geraldine:
– Om jag ska se något positivt så är det väl att han kanske kommer att kunna överens med de andra republikanerna och få något gjort, istället för att bli blockerad så som Obama varit. Men samtidigt är jag orolig eftersom han står så långt ifrån mig i viktiga frågor – som klimatkrisen och kvinnors rättigheter.
– Det man kan hoppas på är att han gör bort sig snabbt och åker ut snabbt.