– Han ser fram emot att få lämna en berättelse som han hoppas ska övertyga alla om att han är så oskyldig som han är. Så han har sett fram emot det här, men han är naturligtvis bitter på att åklagaren har underlåtit att hålla det här förhöret i över sex år, säger Per E Samuelsson, försvarsadvokat till Julian Assange.
SVT nyheter träffar honom utanför ambassaden där han befinner sig för att gå igenom de sista detaljerna inför förhöret. Det hålls av en ecuadoriansk åklagare som fått frågorna från de svenska åklagarna i fallet.
En av dem, chefsåklagare Ingrid Isgren, får närvara tillsammans med en svensk polisinspektör, men får inte ställa egna frågor. Ett DNA-prov kommer också att tas, om Julian Assange går med på det.
Häktades i sin frånvaro 2010
Det var under ett besök i Sverige 2010 som den australiensiske grundaren av visselblåsarsajten Wikileaks blev misstänkt för sexbrott mot två kvinnor. En förundersökning om misstänkt våldtäkt lades först ned av en åklagare, men efter att beslutet överklagades återupptogs förundersökningen av överåklagare Marianne Ny.
Åklagarna lyckades därefter inte förhöra honom medan han var kvar i Sverige och i november samma år häktades han i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och ofredande. Efter diverse rättsliga turer som slutade med att han skulle utlämnas till Sverige tog han sin tillflykt till Ecuadors ambassad där han beviljades asyl 2012.
Rädd för att utlämnas till USA
Assange har inte velat resa till Sverige för förhör och har sagt att han är rädd för att bli utlämnad till USA efter att Wikileaks publicerat mängder av topphemligt material från den amerikanska försvarsmakten.
De svenska åklagarna vägrade länge att gå med på att förhöra honom i London. Motiveringen var att det skulle innebära att man i så fall skulle ha särbehandlat honom och att det skulle bli försämrad kvalitet på förhöret.
Men hösten 2014 kom kritik från Svea hovrätt att förundersökningen inte fördes framåt vilket tvingade åklagarna att överge sin linje. Sedan dess har det varit nya turer som gjort att förhöret dröjt. Under tiden hann det misstänkta brottet mot ena kvinnan, som gällde ofredande, preskriberas.
Vissa säger att skulden för att det har blivit så här ligger hos Julian Assange, att han inte rest till Sverige?
– I Sverige för man ofta den debatten och det är som om de svenska myndigheterna inte låtsas om att det finns ett amerikanskt hot här, en amerikansk förundersökning, säger Per E Samuelsson, försvarsadvokat.
Oro för att gripas oavsett utgång
Julian Assange befarar att han skulle kunna gripas av brittisk polis och bli utlämnad till USA även om den svenska häktningen av honom skulle hävas. Så frågan är om han kommer att lämna ambassaden vare sig det landar i ett åtal eller om förundersökningen läggs ned?
– Ja, han kommer till Sverige om det skulle bli ett åtal om han kan få betryggande garantier för att inte hamna i USA. Han är inte rädd för den svenska rättegången, han är orolig för att hamna i årtionden i amerikanskt fängelse för sitt arbete som journalist inom Wikileaks, säger Per E Samuelsson och fortsätter:
– Men det viktiga på kort sikt är att efter det här förhöret så måste det godtyckliga frihetsberövandet upphöra och det kan bara ske om Sverige häver utevarohäktningen.
Åklagarmyndigheten har tidigare meddelat att man inte kommer att uttala sig om fallet under de dagar som förhöret hålls.
Fakta: Fallet Julian Assange
- Julian Assange anklagades för sexbrott mot två svenska kvinnor i samband med ett Sverigebesök sommaren 2010.
- I slutet av november 2010 häktades han i sin frånvaro, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.
- Han häktades efter ha infunnit sig hos brittisk polis den 7 december men släpptes mot borgen den 16 december och levde i husarrest med fotboja utanför London.
- Under 2011 fick Assange avslag på överklaganden av beslut om att han ska överlämnas till Sverige.
- Processen i Storbritannien har drivits med en europeisk arresteringsorder som grund.
- Arresteringsordern började gälla som svensk lag den 1 januari 2004.
- Ett krav för arresteringsordern är att den efterlyste måste vara på sannolika skäl misstänkt för ett brott med ett år eller mer i straffskalan.
- Brittiska HD prövade i juni 2012 om den svenska åklagarmyndigheten har behörighet att utfärda en arresteringsorder och fann att så är fallet.
- Assange hävdar att han riskerar utlämning från Sverige till USA, och där riskerar dödsstraff som spionanklagad.
- Den 19 juni 2012 tog sig Assange till Ecuadors ambassad i London. Han sökte och fick politisk asyl och har vistats på ambassaden sedan dess.
- Svea Hovrätt riktar kritik mot Åklagarmyndigheten för att utredningen stannat av. Hovrätten trycker på för att förhör ska hållas i London.
- 13 augusti 2015 preskriberades flera av brotten. Bara förundersökningen om misstänkt våldtäkt lever vidare.