Busschauffören Mukesh Singh i SVT-dokumentären: ”Hon borde låtit våldtäkten ske”. Foto: SVT/TT

Indiske våldtäktsmannen: Hade hon legat still hade hon inte kommit till skada

Uppdaterad
Publicerad

En brutal gruppvåldtäkt i Indien med dödlig utgång lamslog landet 2012, och gav upphov till enorma protester. Nu träder en av gärningsmännen fram, den dödsdömde Mukesh Singh, och berättar om dådet. – Hon borde inte ha kämpat emot, säger han.

Artikeln innehåller grova uttalanden om händelsen.

Den 23-åriga studenten Jyoti Singh var på väg hem från en biodejt med en kompis den 16 december 2012, när hon överfölls och våldtogs på en buss.

Våldtäkter i Indien

Våldtäkten i den indiska huvudstaden Delhi var brutal – de sex männen på bussen turades om att våldta och våldföra sig på kvinnan med ett järnrör. Hennes vän misshandlades svårt och de båda kastades av bussen. Jyoti Singh avled senare av sina skador, efter att ha opererats sju gånger.

De sex männen greps, och fyra av dem dömdes till döden.

Den brittiska dokumentärfilmaren Leslee Udwin har träffat en av de dömda, busschauffören Mukesh Singh. Han menar att han domen till trots inte var delaktig i våldtäkten, och att det 23-åriga offret fick skylla sig själv.

– En flicka är mycket mer ansvarig för en våldtäkt än en pojke. En ordentlig flicka ska inte springa runt på stan klockan nio på kvällen. Bara 20 procent av alla flickor är bra flickor, säger Singh till BBC.

”Hon borde låtit våldtäkten ske”

Enligt Mukesh Singh var det rätt av männen att ”lära henne en läxa”, och han menar att Jyoti Singh borde ha härdat ut.

– Hon borde inte kämpat emot under våldtäkten. Hon borde bara ha varit tyst och låta den ske. Då skulle de inte ha kastat ut henne när de var klara, säger den dömde våldtäktsmannen.

Enligt honom kommer dödsstraffet som de sex männen dömts till bara att förvärra situationen för indiska kvinnor.

– Förut kunde en man våldta och sedan säga ’lämna henne, hon kommer inte berätta det för någon’. Nu kommer de inte lämna kvinnan när de är klara, som vi gjorde. De kommer att döda henne, säger Mukesh Singh.

Våldtäktsmän oberörda

Gruppvåldtäkten på 23-åriga Jyoti Singh 2012 orsakade ramaskri och massiva protester i Indien. Sedan dådet har dessutom flera brutala våldtäkter skett i landet.

Dokumentärfilmaren Leslee Udwin har i filmen Indiens dotter, som sändes i SVT:s Dokument utifrån den 8/3, träffat flera indiska våldtäktsmän. Bland annat en man som våldtagit en femårig flicka. Hon har i sitt arbete slagits av hur oberörda våldtäktsmännen är över vad de utsatt sina offer för.

Mannen som överföll femåringen sa att flickan ändå bara var en tiggarflicka; ”Hennes liv har inget värde”. Mukesh Singh var oberörd när dokumentärfilmaren läste upp alla skador den dödade kvinnan Jyoti hade.

– Efter 15 eller 20 minuter av händelsen satt jag och körde bussen. Flickan skrek ’hjälp mig, hjälp mig’, och den yngre killen stack in sin hand i henne och drog ut någonting. Det var hennes inälvor. Då släpade vi henne till fören på bussen och kastade ut henne, säger Singh utan att röra en min.

Bakomliggande indisk kvinnosyn

Gruppvåldtäkten på Jyoti Singh ledde till att indiska våldtäktsmän kan dömas till döden för liknande dåd. Dessutom har den skapat debatt kring kvinnors situation i Indien, och synen på hur våldtäkt drar skam över offret. I uppmärksammade fall har kvinnor tagit sina liv, eller till och med dödats, efter att ha våldtagits.

Det har också kommit rapporter om hur den indiska polisen inte tagit våldtäkt på allvar, utan vid flera tillfällen vägrat ta emot anmälan från våldtäktsoffer.

Dokumentärfilmaren Leslee Udwin frågar sig varför så brutala övergrepp skett i just Indien. Bakom dåden finns en syn på att kvinnor saknar värde, menar hon.

– Jag kom fram till att detta bottnar i en bristande respekt mot kvinnor. Det är inte bara ett fåtal ruttna ägg, det är hela paketet som är ruttet. När en pojke föds i Indien firar man, men det gör man inte när en flicka föds. När flickor är värda mindre än pojkar säger det sig självt att pojkarna kommer växa upp att bli män som tror att de kan behandla kvinnor hur som helst, säger Udwin.

Indiens dotter finns på SVT Play till den 7 april. Filmen har stoppats i Indien för att den anses vanhedra den döda Jyoti Singhs minne.

23-åring våldtogs till döds

  • Den unga läkarstuderanden hade varit på bio med en vän när hon attackerades på bussen på väg hem.
  • I en timme våldtog de den 23-åriga kvinnan, och våldförde sig på hennes underliv med ett järnrör. Hon misshandlades svårt, kastades sedan ut ur bussen och varefter männen försökte köra över henne med bussen. Sedan låg hon på marken, blödande och naken, i mer än en timme. Ingen stannade och hjälpte henne och hennes vän.
  • Samtliga av männen, varav en 17-årig pojke som åtalades som minderårig, dömdes för dådet. En av männen dog i fängelset, enligt vissa källor rörde det sig om självmord.
  • Alla män nekade till dådet, och de fyra som dömts till döden försöker få det straffet omvandlat till livstid.
  • Dådet gav upphov till månadslånga protester i Indien.
  • Våldtäkten har kastat ljus på inställningen till kvinnor och våldtäktsoffer i Indien. Bland annat har det visat sig att polisen vid upprepade tillfällen vägrat ta emot anmälan från våldtäktsoffer, och att våldtagna kvinnor blivit utstötta i samhället, och ibland även dödade.

Sexualbrott per land

  • Australien: 35 procent av kvinnorna har utsatts för sexualbrott.
  • Egypten: 96 procent av kvinnorna har genomlidit kvinnlig omskärelse.
  • Etiopien: 60 procent utsatta för sexuellt våld.
  • Frankrike: Var tionde kvinna misshandlad av sin partner.
  • Kanada: Var tredje kvinna utsatt för sexualbrott. 6 procent av fallen anmäls.
  • Kongo: Mer än 400.000 kvinnor våldtas varje år.
  • Nigeria: Män har laglig rätt att misshandla sin fru i 10 av 36 delstater.
  • Sri Lanka: En våldtäkt tar sex till tolv år att utreda.
  • Storbritannien: En tredjedel av tonårsflickorna offer för sexuellt våld.
  • Sydafrika: En kvinna våldtas var 26:e sekund.
  • Sverige: 1 av 6 våldtäkter klaras upp. Kvinnor 16-24 år mest utsatta. 98 procent av förövarna är män.
  • USA: 17,7 miljoner kvinnor har våldtagits.

Källa: Dokument utifrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet