Ingen gripen för attack mot SR-journalist

Uppdaterad
Publicerad

Ingen har gripits efter onsdagens våldsamma överfall på den svenska Rysslandskorrespondenten Maria Persson Löfgren i Ingusjien. Vilka som kan ligga bakom och vilket motivet kan vara är också okänt. Efter överfallet skedde även ett tillslag mot människorättsorganisationen Kommittén mot tortyr.

Överfallet på Maria Persson Löfgren skedde när hon reste tillsammans med andra journalister och människorättsaktivister. Hon och flera andra i följet blev misshandlade med påkar av en grupp på 20 män. Flera blev rånade, och Persson Löfgren blev av med sådant som pass och resedokument.

– Fruktansvärt obehagligt, oväntat och fullständigt oacceptabelt att journalister som är ute på fältet och gör sitt arbete attackeras, säger Ginna Lindberg, utrikeschef på Ekot i Sveriges Radio där Persson Löfgren är anställd som utrikeskorrespondent.

Politiska motiv

Själv tror Maria Persson Löfgren att det kan finnas politiska motiv bakom, förmodligen kopplade till Tjetjenien.

– Motivet var ju att skrämma oss, och framför allt att skrämma de få modiga människorättsaktivister som finns i det här området, säger hon till TT när vi når henne på telefon.

Maria Persson Löfgren, som arbetar för Sveriges Radio, verkar samlad när hon berättar detaljerat om överfallet. Alldeles vid gränsen mellan delrepublikerna Ingusjien och Tjetjenien blev minibussen hon färdades i prejad och stoppad av en grupp män. Sedan följde vad hon beskriver som utdraget och brutalt våld.

– De börjar skrika att vi ska ut ur bussen, att vi är terrorister och dödar deras folk och inte några människorättsaktivister.

Jack i benet

En norsk frilansjournalist och chauffören hörde till dem som misshandlades svårast, enligt Persson Löfgren. Själv fick hon ett djupt jack i ett ben och stora blånader när männen släpade ut henne ur minibussen och gav sig på henne med påkar och sparkar.

Persson Löfgren blev också rånad på resedokument och sitt arbetsmaterial: bandade intervjuer, anteckningar och mobiler.

– Vi tror att de som överföll oss var tjetjener eller personer som är betalda från det hållet. Jag kan ju inte säga exakt vilka de var, men jag drar den slutsatsen. De visste var vi var, det var välplanerat och det var bara min väska de tog. All annan utrustning brändes ju upp. Hade det varit rån som var motivet hade de väl antagligen tagit de grejorna.

Material borta

Efter överfallet skedde även ett tillslag mot människorättsorganisationen Kommittén mot tortyr, som tidigare hade ett kontor i Tjetjenien som brändes ner 2014 och flyttades till Ingusjien.

– Det är väldigt sorgligt. Jag hade material, som nu har försvunnit, där jag pratat med drabbade människor, anhöriga till tortyroffer, som tar en väldigt stor risk med att berätta för journalister. De är de som är de verkliga offren och inte vi, säger Persson Löfgren.

Hon tror att myndigheterna så småningom kommer att gripa någon, även om hon befarar att det kan vara en skenutredning.

– Jag tror att det är sken, men de kommer säkert att gripa någon. Det är ju inte säkert att de är de. Men de måste statuera någon form av exempel. Det blir väldigt generade, både för delrepubliken Ingusjien och centralmakten att man inte kan åka på deras två år nya motorväg utan att bli överfallen och sönderslagen.

Vill få hem henne

Ginna Lindbergs och Ekots fokus är nu att få hem Persson Löfgren, i första hand till Moskva och sedan till Stockholm.

– Hon är kvar i området och befinner sig på ett säkert ställe just nu, säger Lindberg.

Enligt Lindberg mår Persson Löfgren efter omständigheterna bra.

– Jag har ju tät kontakt med henne och har haft det sedan det här hände i går kväll. Hon är skadad; hon har ett rejält köttsår i ena låret som hon har fått sytt. Hon är misshandlad med påkar; hon är mörbultad och blåslagen. Men i övrigt är hon okej och vid imponerande gott mod.

På frågan om Löfgren Persson tänker fortsätta att arbeta i Ryssland, säger Lindberg att framtiden ännu inte diskuterats.

Kriminella gäng

Brottsutredningen om massöverfallet sköts av poliser i Ingusjien.

– Vad jag förstår var de relativt snabbt på plats och har förhört Maria, andra skadade och ögonvittnen. Och den här utredningen ligger, vad jag förstår, under Ingusjiens inrikesministerium.

TT: Har de gripit någon.

– Inte vad jag vet, säger Ginna Lindberg.

Vilka som kan ligga bakom är också okänt.

– Det kan vara alltifrån kriminella gäng till grupper med politiska motiv som finns i det här området. Det som är skrämmande, tycker vi, är att de var så många och att de väldigt målmedvetet gav sig på journalisterna. Dessutom fanns det människorättsaktivister i det här följet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.