Kvinnor och barn som evakuerats från en by söder om Mosul. Foto: TT

Hundratusentals barn fast i Mosul

Uppdaterad
Publicerad

Iraks armé har nu tagit sig in i delar av Mosul, och enligt rapporter från staden kan uppemot 600.000 barn finnas bland de civila som är instängda i staden.

– De irakiska specialförbanden står precis innanför stadsgränsen till Mosul i de sydöstra delarna. Det är fortfarande en bra bit kvar till stadskärnan, men det är klart att det är en viktig framgång även om det kommer ta lång tid innan miljonstaden Mosul kan återvinnas, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent, Stefan Åsberg, som nyligen var på plats utanför Mosul.

Även om den irakiska armén penetrerat Mosuls stadsgränser för första gången på två år står den inför IS krypskyttar, självmordsbombare och artilleribeskjutning. Arméns specialförband intog vissa stadsdelar norr om stadskärnan, medan den ordinarie armén anfaller från söder.

Slaget om Mosul 2016-2017

IS vill strida bland gränder

Den irakiska armén försöker nu förutspå IS agerande – kommer de försvara den östra delen av staden, eller flytta styrkor över Tigrisfloden till den västra delen av staden, som är tätt befolkat med små gränder.

Enligt vissa uppgifter har IS redan börjat flytta civila och soldater väster om Tigrisfloden, som skapar stora problem för den irakiska armén.

– Man vet att IS nu försöker flytta fler civila till områdena väster om floden Tigris. Det är ett väldigt folktätt område med små gränder, det är där man vill att striderna med den irakiska armén ska föras. Det skulle ge terroristerna ett ganska stort övertag, för det var två saker som den irakiska armén var medveten om: Man kan bli utsatt för gasattacker och att IS kommer att använda civila som mänsklig sköld – inte minst barn och kvinnor, säger Stefan Åsberg.

Endast armén får strida inne i staden

När striderna når stadskärnan får endast den irakiska armén och dess specialförband verka. De övriga styrkorna – kurdiska pesh merga i norr och shia-miliser i väst – ska hållas utanför staden för att inte fjärma de framför allt sunnimuslimska invånarna.

Slaget om Mosul har präglats av en oro över sekteristiska och politiska spänningar. Till exempel finns en rädsla för att de grupperingar som nu strider sida vid sida med det gemensamma målet att bekämpa IS kommer ha olika uppfattningar om hur och vem som ska styra de delar av Irak som befrias från terroristorganisationen.

Uppemot en miljon civila i staden

Enligt biståndsorganisationer ska uppemot en miljon civila finnas i staden, varav 600.000 är barn. I ett tal i måndags uppmanade den irakiska premiärministern, Haidar al-Abadi, civilbefolkningen i Mosul att ”stanna inomhus, sparka ut IS och hindra dem från att förstöra infrastruktur”.

Men risken finns fortfarande, enligt de flesta bedömare, att IS kommer använda civila som mänskliga sköldar – något som komplicerar situationen ännu mer.

600.000 barn finns i staden, och Rädda barnen efterlyser en säker korridor för att släppa ut dem. Är det möjligt?

– Jag tror inte det. Vad IS har förberett sig på i två år nu är att stänga de stora vägarna ut ur Mosul genom att minera många vägar, placera krypskyttar och hota civilbefolkningen med att man kommer att skjuta alla som förösker lämna Mosul. Så chansen att ta sig ut är ganska liten även om vi ser fortfarande nu att varje dag så är det människor som lyckas fly. Men inte alls så många som man hade velat, säger Stefan Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet