Tyska medier är återhållsamma i sina slutsatser, de politiska reaktionerna likaså. Chock och bestörtning dominerar känslorna i den tyska huvudstaden.
Tyskland har haft många ospecificerade hot det senaste året. Vid nyår fanns ett hot i München och under den berömda oktoberfesten förstärkte man säkerheten med rigorösa kontroller.
Men julmarknaderna är omöjliga att säkra.
Tyskarna går man och kvinna ur huse och minglar tidigt i december på sina julmarknader som finns i varje stad.
Ruinerna symboliserar försoning
Just den här marknaden i västra Berlin är inte den största men ligger vid den stora affärsgatan Kurfürstendamm, nära varuhuset KadeWe, ett av berlinarnas favoritmål under helger och under julhandeln. Platsen är ganska liten och i bakgrunden tronar den pampiga Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche som bombades den 23 november 1943.
Ruinen har behållits som ett minnesmärke över kriget och som en symbol för försoning.
Fyra dåd i år
I Tyskland har man i år haft fyra terrorattentat. I Hannover gick en 15-årig flicka till attack mot en polis med en kökskniv. I staden Essen kastades en bomb in i ett sikhtempel, flera skadades.
I Würzburg skadade en ung pojke fem människor med en yxa på ett tåg.
Och kort efter Nice-attentatet i somras blev flera svårt skadade i den tyska staden Ansbach i Würzburg av när en självmordsbombare sprängde sig under en musikfestival.
Hetsig flyktingdebatt
Efter terrordåden i Frankrike och Bryssel har man även i Tyskland befarat liknande attacker. En hetsig debatt har förts om att den generösa flyktingpolitiken lett till att även islamister tagit sig in i landet. 850 individer med band till IS har man lyckats spåra, en tredjedel av dem har återvänt till Tyskland.
En julmarknad kan vara den perfekta platsen för att åstadkomma stor skada. Men än så länge har myndigheterna inte bekräftat att det var ett terrordåd som skedde.
I Tyskland har händelsen utlöst stor oro – några dagar före jul i hjärtat av Berlin.