Juncker lovar kämpa för asylkvot

Uppdaterad
Publicerad

EU-ländernas olika syn på asyl och migration är tydlig även i EU-parlamentet. Kommissionen lovar ändå att jobba på för en gemensam fördelning av asylsökande.

De åtgärder som de 28 ländernas stats- och regeringschefer enades om vid förra veckans extrainsatta toppmöte möttes inte av jubel när EU-parlamentet på onsdagen debatterade migrationssituationen.

– Hur många fler människor måste drunkna innan ministerrådet förstår att det nu inte handlar om att slå sönder båtar? Att ge asyl är ingen fråga om generositet – det är en plikt, sade exempelvis Cecilia Wikström (FP).

Ord som hyckleri och skam återkom gång på gång från flera talare – ofta dock med helt olika syn på vad som borde göras och vems fel det är.

Hjärta och hjärna

Inte minst råder delade meningar i fråga om de migranter som främst söker efter jobb och en bättre framtid, snarare än akut skydd undan krig och förföljelse.

– Mina föräldrar kom till Storbritannien i jakt på ett bättre liv. Mitt hjärta önskar att vi kan erbjuda den möjligheten till alla. Men min hjärna säger nej, sade Syed Kamall från Storbritanniens konservativa parti, själv med rötterna i Guyana.

I den resolution som parlamentet sedan röstade igenom med stöd från kristdemokrater, socialdemokrater, liberaler och gröna manas till en ordentlig utvidgning av sjöinsatsen Triton, inte bara ekonomiskt utan även vad gäller dess insatsområde och mandat.

Asyl-kvoter?

Framför allt trycks det ändå på solidaritet. Parlamentet vill att EU-kommissionen ska fastställa bindande kvoter för fördelningen av asylsökande bland alla EU-länder.

Javisst, säger kommissionsordförande Jean-Claude Juncker vars asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos ska lägga fram en ny EU-strategi den 13 maj.

– Jag kommer att arbeta med kommissionär Avramopoulos om ett kvotsystem. Det är något som ska göras. Det är inte något som kan vänta, sade Juncker till EU-parlamentet.

Att få medlemsländerna att säga ja lär emellertid bli lättare sagt än gjort.

Fakta: EU-ledarna om krisen

EU:s stats- och regeringschefer antog vid sitt toppmöte den 23 april ett uttalande om att bland annat:

  • förstärka EU-insatserna Triton och Poseidon (utanför Italien och Grekland) genom att åtminstone trefaldiga de ekonomiska resurserna under 2015 och 2016,
  • slå mot smugglarnätverk, ställa förövarna inför rätta och beslagta deras tillgångar,
  • vidta systematiska ansträngningar för att identifiera, fånga och förstöra fartyg innan de används av smugglarna,
  • öka stödet till Tunisien, Egypten, Sudan, Mali och Niger för att övervaka och kontrollera landgränser och rutter,
  • förstärka samarbetet med afrikanska partner för att bekämpa grunderna till illegal migration och bekämpa människohandel och -smuggling,
  • dra i gång regionala utvecklings- och skyddsprogram för Nordafrika och Afrikas horn,
  • starta ett frivilligt pilotprojekt för kvotflyktingar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.