Anastasia Lin är inte längre välkommen i sitt hemland, landet där hon föddes och är medborgare.
Efter att ha vunnit den kanadensiska deltävlingen av Miss World var 25-åriga studenten Anastasia Lin kvalificerad för finalen i Kina. Men där tog det stopp. Lin, som är både kanadensisk och kinesisk medborgare efter att ha utvandrat till Kanada 2003, nekades visum till Kina.
Kallas för persona non grata
– De vill stänga mig ute, säger hon i en intervju med New York Times.
Den kinesiska ambassaden i Kanada har vägrat kommentera hennes visumansökan. Men i ett uttalande säger ambassaden att ”Kina välkomnar alla lagliga aktiviteter organiserade i Kina av internationella organisationer, inklusive Miss World. Men Kina välkomnar ingen persona non grata (icke önskvärd person, reds. anm) in i landet”.
Bakgrunden är att Anastasia Lin länge varit en öppen och högljudd förespråkare för mänskliga rättigheter och religionsfrihet i Kina. Hon är också en utövare av Falun Gong, rörelsen som kallats för en ”ond kult” och bannlysts i Kina, och hon har lyft frågan om rörelsens rättigheter.
Säkerhetstjänsten hotade pappan
– När jag fick höra att jag var persona non grata var jag tvungen att slå upp det på Wikipedia. Först blev jag arg, men sedan insåg jag att jag nu är i samma fina sällskap som snygga män som Brad Pitt och Christian Bale. Och nu inser jag att det är som en hedersutmärkelse, säger hon till New York Times och anspelar på Hollywoodkändisar som också uttalat sig kritiskt om Kina.
Hon har fått påtryckningar tidigare. Kinesiska säkerhetstjänsten har gjort hembesök hos hennes pappa som bor kvar i Kina, och uppmanat honom att prata sin dotter till rätta. När hon nådde sin pappa via telefon vägrade han prata om vad som hänt och antydde att linjen var avlyssnad. Samtidigt hotade han att bryta med henne om hon inte gjorde som regimen sa.
Vittnade i kongressen
Anastasia Lin satte hårt mot hårt. Hon vittnade i den amerikanska kongressen om mänskliga rättigheter i Kina och skrev om regimens hot i en debattartikel i Washington Post.
– Om jag inte gör det rätta och går ut och pratar om situationen i Kina kommer det att skicka ett skrämmande budskap till de som inte har möjligheten att kämpa emot, säger hon.
Pappan bröt alla band med dottern. Hon förklarade det med att han var en produkt av ett samhälle där medborgarna i generation efter generation har varit rädda för de styrande.
– Det är sorgligt att min far tror att han kommer bli skyddad av att sätta upp en bild på Mao på sitt kontor, säger Anastasia Lin till New York Times.
”Vad är de så rädda för?”
Efter att ha väntat i veckor på ett visum satte Anastasia Lin sig på flyget till Hongkong i hopp om att kunna få ett tillfälligt resevisum vid gränsen, och obemärkt ta sig in i Kina. Men myndigheterna satte stopp för det. Hon fick vända i Hongkong.
– Jag har all rätt att delta i det där evenemanget. Det är ganska sorgligt faktiskt. Jag är bara en student och skönhetsdrottning. Vad är det som de är så rädda för?