En liten pojke i ett flyktingläger på ön Lesbos i Grekland. Foto: TT

Kriminella nätverk tjänar miljarder på flyktingvågen

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella nätverk beräknas ha tjänat över 40 miljarder kronor på förra årets våg av flyktingar och migranter som tog sig till Europa, enligt en rapport från Interpol och Europol.

Av dem som kom till EU var 90 procent beroende av löst sammansatta kriminella nätverk utmed rutterna. De två polisorganisationerna att andelen som tvingas förlita sig på skrupelfria människosmugglare väntas bli ännu större i år.

De som ingår i de största smugglarnätverken är från samma land som migranterna, men har ofta uppehållstillstånd i EU eller europeiskt pass.

Enligt rapporten finns inga tecken på stridigheter mellan de kriminella nätverken, men de större konkurrerade långsamt ut de mindre.

Trög process

När gränskontrollerna skärpts väntas fler bli smugglade till Europa med flyg. Falska dokument lånas ut till migranterna och tas vid framkomsten ifrån dem av en medföljande från nätverket.

Över en miljon migranter kom in i EU 2015. Många sitter fast i flyktingläger, eftersom processen med att omfördela dem som får stanna går trögt.

Många flyktingar i Grekland som berörs av EU:s program för omfördelning accepterar inte villkoren. De vägrar att bosätta sig i fattigare EU-länder som Bulgarien och Rumänien, skriver Financial Times.

Hoppar av

Grekiska tjänstemän säger till tidningen att av 1 324 personer som hittills fått sina ärenden behandlade, har 191 dragit sig ur processen eller gått under jorden.

Av de 47 asylsökande som Bulgarien lovade att ta emot förra året var det bara fyra personer som flyttade dit. Av 67 asylsökande som skulle transporteras till Rumänien vägrade 32.

Inte ens Frankrike är acceptabelt för alla asylsökande. Enligt Fontini Rantsiou, tidigare FN-anställd och expert på flyktingfrågor, är förklaringen att de inte vill hamna i ett land där de är långt ifrån familj, vänner och släktingar.

Fakta: Människosmuggling

  • Över en miljon flyktingar och migranter kom till EU 2015.
  • De flesta av dem tvingades betala mellan 27.000 och 55.000 kronor till människosmugglare.
  • Kriminella nätverk beräknas ha tjänat mellan 40 och 50 miljarder kronor på människosmugglingen.
  • Tendensen är att de större kriminella nätverken konkurrerar ut de mindre.

Källa: Interpol och Europol

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.