Förberedelserna inför tävlingen är i full gång, och yran kring Eurovision Song Contest (ESC) syns långt ute på Stockholm gator.
Paret Arne och Henrik Brodin är några av de mest hängivna fansen. De har varit på alla Eurovision senaste 10 åren.
De går omkring och nynnar på Islands bidrag som är deras favorit. Men i förhandstipsen är det den ryska låten som är segertippad.
Vill inte Ryssland ska vinna
Paret Brodin tycker att även den ryska låten är bra men de vill inte att den ska vinna. Ryssland har strikta lagar mot det som kallas propaganda för homosexualitet.
– Låten är jättebra. Framförandet är bra. Artisten är duktig men det känns inte rätt i magen att de ska få fördelen att vinna och visa upp sitt land igen, säger Henrik Brodin.
– Blir det Eurovision i Ryssland kommer vi nog ändå att åka dit om vi ens kan få visum. Att vi är gifta med varandra kanske räcker i dagens läge, säger Arne Brodin.
Sämre för homosexuella
För dem som arbetar för homosexuellas rättigheter i Ryssland är det tydligt att situationen blir stadigt sämre.
– Mycket har förändrats och det är inte till det bättre, säger Ruslan Zujev från den ryska välgörenhetsstiftelsen Regnbågen till SVT.
Han berättar att vid första majdemonstrationen i S:t Petersburg blev personer som hade HBTQ-symboler anhållna, vilket inte hänt på fem år.
Enligt Ruslan Zujev hände något liknande i Moskva. Några representanter för den ryska kyrkan reagerade när HBTQ-aktivister i första majtåget passerade och frågade polisen om de inte skulle göra något. Då fördes aktivisterna bort till särskilda polisbilar.
– För några år sedan kunde vi inte föreställa oss att något sådant skulle kunna hända.
Utrikespolitisk oro
Friheten begränsas inte bara för homosexuella i Ryssland. Både medier och den politiska oppositionen har det allt svårare. Även utrikespolitiskt finns det skäl att vara orolig över Rysslands utveckling. Det menar Martin Kragh vid Utrikespolitiska institutet.
– Det är klart att det finns skäl att känna oro. Vi har ökad militär spänning och krig i det europeiska närområdet. Ryssland är inblandat både i Syrien och Ukraina.
Russofobi
Även i populärkulturen har Rysslands agerande fått fäste. På SVT visas just nu den norska serien Ockupationen där Ryssland tar över Norge. Serien har fått kritik från bland annat ryska ambassaden i Norge för sitt sätt att framställa Ryssland och ryssar.
Från officiellt ryskt håll avfärdas ofta kritiken mot landet som russofobi, att västvärlden är rasistisk mot ryssar. Utrikesminister Sergej Lavrov har sagt att USA har en konfrontatorisk linje som underblåser russofobin i Europa. Enligt president Putins sändebud Sergej Markov är russofobin en sjukdom som EU-länderna lider av.
– Man vill inte ha en diskkussion om folkrättsbrottet som annekteringen av Krim innebar. Istället säger man att kritik av ryska agerandet i Ukraina är russofobi. Det är ett sätt att paralysera samtalsklimatet, säger Martin Kragh.
Ryssland utbuat
Den gayvänliga publiken vid ESC har de senaste åren demonstrativt buat när Ryssland fått poäng. Årets ryska artist Sergej Lazarev har för övrigt själv sagt att han är medveten om att han kan komma att bli utbuad.
Arne och Henrik Brodin är tveksamma till att Ryssland överhuvudtaget ska få arrangera ESC.
– De kränker de mänskliga rättigheterna med sin lagstiftning. Jag tycker att det är självklart att ett värdland inte ska få göra det, säger Arne Brodin.