Foto: TT

Kritiken mot Wallström växer

Uppdaterad
Publicerad

Samarbetsorganisationen Islamiska konferensorganisationen (IKO), som företräder 57 stater, sluter nu upp bakom kritiken mot utrikesminister Margot Wallström, enligt ett pressmeddelande på organisationens egen webbplats.

”I sitt yttrande förödmjukade Wallström Saudiarabien och dess sociala normer, juridiska system och politiska institutioner”, står det i uttalandet.

Länderna skriver vidare att organisationens generalsekreterare Iyad Ameen Madani hoppas att Sverige kommer att vara troget sin attityd om att inte ”göra anspråk på moralisk auktoritet att ensidigt döma och dela in andra i moraliska fack”.

Saudiavtalet

I ett uttalande från en talesman för Kuwaits utrikesdepartement, citerat av den kuwaitiska nyhetsbyrån Kuna, anklagas Wallström (S) för att ha blandat sig i Saudiarabiens inre angelägenheter, vilket sägs strida mot diplomatiska regler om att respektera andra länders suveränitet.

Saudiarabien har tidigare kallat hem sin ambassadör från Sverige. Även Förenade arabemiraten har kallat hem sin ambassadör.

Risken finns att fler stater i området tvingas följa efter, enligt fredsforskaren Michael Schulz.

– Det normala brukar vara att man drar hem ambassadören under en tid tills allt lagt sig. Men inget är säkert, för det är så stora dramatiska förändringar som sker i Mellanöstern nu. Det kan mycket väl vara så att man pressar Sverige en tid framöver.

Relationerna allt mer ansträngda

Journalisten Bitte Hammargren, författare till boken Gulfen – en framtida krutdurk, säger att Sveriges diplomatiska relationer med arabvärlden blir allt mer ansträngda.

Hon tror att det pågår hårda förhandlingar i Gulfstaternas samarbetsråd (GCC), där Saudiarabien vill få fler länder att markera diplomatiskt mot Sverige.

– Men det finns en rad olika politiska intressen och olika lojaliteter inom rådet. Det finns även interna konflikter, till exempel synen på Iran och på det som händer i Egypten, säger Bitte Hammargren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet