Uzbekistans president Islam Karimov. Foto: TT

Uzbekistans president är död

Uppdaterad
Publicerad

Till slut kom bekräftelsen. Uzbekistans regering meddelade tidigt på fredagskvällen (svensk tid) att landets president Islam Karimov är död. Karimov begravs i Samarkand på lördagen

Islam Karimov har varit det självständiga Uzbekistans president ända sedan 1991 då Sovjetunionen kollapsade. Han har styrt landet brutalt, med rapporter om omfattande tortyr, korruption och avsaknad av fria val.

Tillkännagivandet om 78-årige Karimovs död kom i den statliga televisionen. Då hade uppgifter om dödsfallet florerat länge och intensifierats under dagen.

”Han har lämnat oss”, skriver Karimovs yngsta dotter Lola Karimova-Tilljajeva på Instagram enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ända sedan det stod klart att Karimov förts till sjukhus förra helgen för en hjärnblödning har spekulationerna och nyhetsrapporterna florerat och skiftat om diktatorns hälsotillstånd. Vissa uzbekiska medier i exil har hävdat att han är död medan regeringen har påstått motsatsen.

Uppgifter togs tillbaka

Men tidigt på fredagen rapporterade nyhetsbyrån Reuters med hänvisningen tre diplomatkällor att presidenten faktiskt var död. Då hade städare enligt Reuters redan på torsdagen påbörjat en omfattande och grundlig städning av Samarkands gator – efter dödsbeskedet en synbart uppenbar förberedelse för Karimovs begravning.

Regimen i det slutna landet tycktes dock av oklar anledning ha velat avvakta med tillkännagivandet om dödsfallet. På fredagseftermiddagen rapporterade visserligen Interfax att Karimov hade avlidit, men kort därpå togs uppgiften tillbaka med hänvisning till ”tekniska problem”.

Ytterligare något senare kom slutligen den officiella bekräftelsen från uzbekiska myndigheter: Islam Karimov är död och ska begravas i Samarkand på lördagen. Samtidigt meddelades det i den statliga televisionen att tre dagars landssorg med start på lördagen har utlysts.

Att Karimovs död var ett känsligt ämne framgick också av att predikanter enligt nyhetstjänsten Fergana beordrades att inte nämna honom i moskéerna i samband med fredagsbönen.

Gorbatjov beklagar

Efter dödsbeskedet började kondoleanserna från förtrogna världsledare trilla in. Rysslands president Vladimir Putin kallade Karimovs död för ”en stor förlust för det uzbekiska folket” i ett telegram till den tillförordnade presidenten, senatsledaren och tidigare justitieministern Nigmatilla Juldasjev.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev hyllade samtidigt Karimovs bidrag till att bygga en vänskaplig relation mellan länderna. Medvedev kommer att leda Rysslands delegation till begravningen i Samarkand.

Bland kondoleanserna märks även forna Sovjetunionens sista ledare Michail Gorbatjov, som till Interfax framhåller att han själv befordrade Karimov till ledande positioner under sovjettiden.

Också från Vitryssland, Turkiet och Georgien har det uttryckts deltagande efter Karimovs död.

Fakta: Islam Karimov

  • Född 30 januari 1938 i den historiska staten Samarkand i Uzbekistan, som då tillhörde Sovjetunionen. Växte upp på ett hem för föräldralösa barn.
  • Studerade till ekonom och ingenjör och klättrade på den sovjetiska karriärstegen.
  • Blev ledare för den sovjetiska kommunistrepubliken Uzbekistan 1989.
  • Vann Uzbekistans första val efter självständigheten 1991, då Sovjet föll samman.
  • Återvaldes till en femte femårig mandatperiod i mars i år med över 90 procent av rösterna enligt officiella uppgifter.
  • Fick den 27 augusti en hjärnblödning och lades in på sjukhus för intensivvård.

Fakta: Uzbekistan

  • Yta: 447.400 kvadratkilometer (som Sverige)
  • Befolkning: 31 miljoner (2014)
  • Huvudstad: Tasjkent med 2,2 miljoner invånare (2014)
  • Religion: Överlag sunnimuslimskt
  • BNP/person: 2.037 USA-dollar (2014)
  • Rikt på gas, olja och bomull.
  • Ranking på Transparency Internationals index över korruption: 153 (av 168).
  • Ranking på Reportrar utan gränsers index över pressfrihet: 166 (av 180).
  • Ett av elva länder som får sämst frihetsbetyg i rankningen från Freedom House.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.