Foto: TT

Kvarts miljon polacker i regeringsprotest

Uppdaterad
Publicerad

Över 200.000 polacker fyllde Warszawas centrum på lördagen för att försvara landets EU-medlemskap och protestera mot åtgärder av högerregeringen som de anser undergräver demokratin.

Enligt stadshuset i Warszawa deltog omkring 240.000 personer i protestmarschen. Demonstrationen är den största som hållits i Polen sedan kommunismens fall 1989.

En årlig parad för EU sammanföll med en demonstration som en koalition av prodemokratiska grupper och oppositionspartier kallat till. Ultranationalistiska partier arrangerade samma dag en motdemonstration som lockade omkring 2.500 deltagare.

– Vi är här för att vi vill kämpa för Polens frihet, för demokrati, sade den liberale före detta presidenten Bronislaw Komorowski enligt AFP.

Politisk kris

Protesterna genomförs i en tid av växande politisk kris, framkallad av det högernationalistiska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som i december drev igenom lagstiftning som förändrade författningsdomstolens beslutsgång. Domstolen utdömde förändringarna som författningsvidriga i mars, ett beslut som partiet inte var sent att riva upp.

Resultatet är att domstolen är handlingsförlamad och att Polen inte har någon grundläggande kontroll av regeringsmakten.

PiS har dragit på sig stark kritik från EU och EU-parlamentet, som regeringen har avvisat och kallat ”inblandning i Polens interna affärer”.

Hotfullt brev

Marknaden har också reagerat starkt på kontroversen, som sänkt värdet på valutan zloty och drabbat börshanden.

Motsättningarna förstärktes ytterligare i april när domstolens chef Andrzej Rzeplinski avslöjade innehållet i ett hotfullt brev från justitieminister Zbigniew Ziobro.

Regeringen har också försökt skaffa sig mer direkt kontroll över medier.

Ambitionerna har sammantaget fått EU-kommissionen att hota med en procedur för rättssäkerhet som kan resultera i att Polen får sin rösträtt i EU indragen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.