En så kallad ”bathroom bill” splittrar Texas, konservativa politiker backar lagförslaget medan företagsledare och andra är oroliga för konsekvenserna om den blir verklighet. Foto: TT

Lagarna mot transpersoner splittrar Texas mitt itu

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om en lag som kan neka transpersoner rätten att välja vilken toalett de ska använda. Det handlar om en lag som låter fosterhem säga nej till HBTQ-familjer och hänvisa till Gud. Den ena har förts fram två gånger av delstatens guvernör, den andra är redan verklighet i USA:s näst största delstat – Texas.

2017 har redan varit ett mörkt år för hbtq-personer i USA. Enligt statistik från organisationen Movement Advancement Project hade över 100 lagar som diskriminerar mot hbtq-personers rättigheter lagts fram i 29 olika delstater under årets första fem månader – 39 av dem riktade sig främst mot transpersoner.

Texas står ut, med över två dussin lagförslag, enligt organisationen. Ett av dem är en så kallad ”Bathroom bill”, som har röstats igenom senaten efter att den konservative guvernören Greg Abott för andra gången tagit upp förslaget.

Stockholm Pride 2017

Det skulle lagen betyda

På ena sidan av förslaget står konservativa republikaner och kristna samfund. På andra sidan står flera stora internationella företag, religiösa ledare och föräldrar. Den ena sidan vill rösta igenom en lag som de menar ska skydda kvinnor från att trakasseras på offentliga toaletter. Den andra sidan varnar för vilka konsekvenser en sådan lag kan få för människor – och för ekonomin.

Texas Guvernör Greg Abott är en konservativ republikansk politiker. Han har två gånger tagit upp förslaget. Foto: TT

Texas är, efter Kalifornien, hem åt flest amerikaner som beskriver sig som transpersoner: Omkring 150.000.

LÄS MER: Så blev pappan en kämpe för transpersoners rättigheter

I praktiken skulle lagen innebära att det är personers födelsebevis eller ID-kort som avgöra vilken offentlig toalett de får använda. Lagen är i princip likadan som den North Carolina antog trots högljudda protester, men rev upp efter ett år och förluster på hundratals miljoner.

Ett 50-tal företagsledare – bland annat för flera av delstatens stora oljebolag – har skickat ett brev till guvernören i protest mot lagen. De varnar för att Texas kan gå samma öde till mötes genom att skrämma bort företag, personer och evenemang.

”Texas är välkänt för sin utmärkta levnadsstandard och vår välkomnande, inkluderande, anda – egenskaper som har attraherat talangfulla personer till vår delstat från hela landet, och världen”, skriver företagsledarna i sitt uttalande.

Poliskåren i flera städer i Texas har talat emot lagförslaget. Foto: TT

Konservativa bakom lagförslaget

Men det handlar inte bara om pengar. Texas är hem åt ett starkt kristet konservativt fäste, och här har lagen starkt stöd.

Ett av de samfund som hoppas att det snart är verklighet är ”Southern Baptist of Texas Convention” – en lokal gren av det större ”Southern Baptists Convention” med omkring 15 miljoner medlemmar över hela USA.

– Vi vill undvika en situation där en man kan säga ”hej, jag är en kvinna” utan att man kan ifrågasätta det. Vi lägger oss inte i vad människor tror, du kan tro att du är en brandbil om du vill det, men vi behöver inte hålla med om det, säger kommunikationschefen Gary Ledbetter.

”Inte rätt för staten att tvinga”

Han har två argument. Det ena är ett rent bibliskt, man föds med ett kön och det går inte att ändra på. Det andra handlar om att företag, skolor och offentliga inrättningar ska kunna neka en person att gå in på en toalett, om de tror att personen enligt sitt födelsebevis inte hör hemma där.

– Om vi tror att människor är män eller kvinnor, som de skapades av Gud, så tror inte vi att det är rätt för staten att tvinga våra ord eller handlingar att ligga i linje med en annan tro.

Gary Ledbetter är talesperson för det konservativa kristna samfundet ”Southern Baptists of Texas Convention”. Foto: Iman Tahbaz

Gary Ledbetter tror inte att man kan vara transsexuell. På frågan vad han tycker att föräldrar borde göra som trots att har ett barn som känner att de har fötts i fel kropp svarar han:

– Om det är ett barn tycker jag att de ska behandla barnet som mina föräldrar behandlade mig när jag ville bli arkelog och jetpilot. De sa ”det låter bra” och sen fortsatte de med sin dag. Min svärson ville bli en brandbil när han var fem, det betyder inte att hans föräldrar behövde kalla honom ”motor nummer 9” resten av hans liv.

Men här kan det ju handla om ett barn som mår dåligt, till och med vill ta sitt eget liv, är inte det ändå skillnad?

– Vem som helst som försöker ta sitt eget liv har psykologiska problem. Men det tror inte jag har att göra med om man vill vara en pojke eller flicka.

Olika syn på samma bok

Bibeln som Gary Ledbetter hänvisar till läses även av pastor Seth David Wynn. Han är själv transsexuell och kom ut när han var 38. Innan dess predikade han som kvinna. Han är en av dem som vittnat för senaten mot lagförslaget. Hans främsta argument är att det, enligt honom, inte finns något problem att lagstifta mot.

– Det finns inte en enda dokumenterad situation där en transperson varit inblandad i trakasserier på en toalett. Så att använda det som en ursäkt är helt obegripligt för mig. Vi har inte ett problem med transpersoner på offentliga toaletter.

LÄS MER: Pastorn: De säger att jag inte kan vara kristen och transsexuell

Seth David Wynn är pastor. Foto: Iman Tahbaz

Han är orolig för att det däremot kommer att börja komma rapporter om trakasserier mot transpersoner som helt plötsligt måste gå in på en toalett där de till de yttre inte verkar höra hemma.

– Min erfarenhet är att när en transperson som är tidigt i sin process, eller ett barn, går in på en toalett så är den personen den mest sårbara där. Det är de som kommer att bli mobbade eller utsatta för våld.

– Det här är inte en lag som Jesus skulle ställa sig bakom. Vi pratar om att, i kristi namn, marginalisera och förtrycka en grupp, stöta ut dem och försätta dem i fara. 

Håller med om att det är diskriminering

Seth David Wynn kallar lagen ”ren diskriminering”. Gary Ledbetter håller med om att det är det.

– Diskriminering betyder att jag kan skilja på dig och mig, på en sak och en annan. Så ja, det är diskriminering eftersom det är skillnad mellan män och kvinnor.

Toalett-lagen är inte det enda som skapat kraftiga reaktioner i Texas. För bara några månader sedan godkändes en lag som tillåter adoptionsbyråer och fosterhem att neka hbtq-familjer att ta emot barn av religiösa orsaker. 

Till kyrkan där Seth David Wynn är pastor kommer många hbtq-personer som inte känner sig välkomna i andra församlingar. Foto: Iman Tahbaz

Gary Ledbetter stöttade även den lagen. Den var ännu viktigare för deras kyrka, säger han, eftersom de precis som många andra kristna samfund driver flera fosterhem. Inte av sympati, säger han, utan för att det står i bibeln att de ska göra det.

LÄS MER: Tiotals transpersoner mördade – bara i år

Texas har ett stort problem med barn som inte har någonstans att bo, berättar Gary Ledbetter. Bristen på fosterhem gör att de ibland får placera barn på hotell, kontor eller på golv i polisstationer. Men på frågan om det inte skulle vara bättre att de fick komma till en familj, oavsett hur den ser ut, svarar han nej.

– Låt oss göra det här för den anledning vi började med det. Om du vill bli fosterförälder så har vi rätt att fråga dig om din relation till Gud, och om din inte stämmer överens med vår, så kan vi säga att det finns andra platser dit du kan vända dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2017

Mer i ämnet