• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tjuvjakten på noshörningar och elefanter ligger fortfarande på rekordnivåer Foto: TT

Laglig handel med noshörningshorn kan ge miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvjakten på noshörningar och elefanter ligger fortfarande på rekordnivåer och nu ökar trycket på att göra handel med noshörningshorn laglig som ett sätt att stoppa jakten. I Sydafrika väntas beslut inom kort som skulle kunna öppna en marknad värd miljarder. Men kritiken från naturvårdshåll är hård.

Förra året sköts rekordmånga 1338 noshörningar i Afrika. Tjuvjägare säljer hornen genom organiserade ligor till Kina, Vietnam och andra länder i Sydostasien där man felaktigt tror att de malda hornen kan bota cancer och andra sjukdomar. Hornen består, precis som naglar, av keratin och har ingen medicinsk verkan. Men det är lukrativ brottslighet. Bedömningar från naturvårdare pekar på att priset i Asien kan ligga på runt 600.000 kronor kilot. Ett horn väger flera kilo och kan alltså vara värt flera miljoner.

Sydafrika kan svänga

Internationell handel är olaglig sedan 1977, men nu ställs förbudet på sin spets. Den här månaden ska Sydafrikas regering avgöra om den ska lägga fram ett internationellt förslag att häva förbudet. Det skulle i så fall tas upp på CITES-mötet i Johannesburg i september, där man beslutar om regler för handel med utrotningshotade djur. Sydafrika har den största populationen av noshörning i världen, och sedan förra året är handel inom Sydafrika tillåten efter att Högsta domstolen ogiltigförklarat ett moratorium.

Öppnar marknad för miljarder

Förespråkare menar att en laglig handel skulle mätta efterfrågan och sänka priserna. På det viset skulle tjuvjakten bli ointressant. I och med att hornen växer ut igen så finns en ständig tillgång. Dessutom finns stora lager av gamla horn. Hur stora är oklart, men de privata reservatsägarna uppskattar att staten har 25 ton i kassavalv och att privata parker har ytterligare 6 ton. Värdet uppskattas till hisnande 20 miljarder kronor. Så för privata reservatsägare finns stora pengar att tjäna på en legalisering.

– Vi förlorar fortfarande mer än tre noshörningar varje dag. Vi håller på att förlora kriget. Vi måste byta taktik. Det är inte efterfrågan som dödar våra noshörningar utan hur vi mättar den efterfrågan, säger John Hume, ägare till 1293 noshörningar på en ranch väster om Johannesburg.

Ger sätt att ”tvätta” olagliga horn

De privata reservaten anser att bevakningen mot skjuvskyttar blir orimligt hög, och att pengarna från en laglig handel skulle kunna gå till att skydda djuren. Men kritiker säger att fri handel inte stoppar tjuvjakten.

– Det fungerar inte så. Det kommer bara att gynna den kriminella tjuvjakten på noshörning och elefanter. Om man skulle släppa detta fritt så skulle man ju få en möjlighet att ”tvätta”, eller smyga in, illegalt noshörningshorn också, säger Allan Carlsson, afrikaexpert på Svenska Världsnaturfonden som arbetat mycket med bevarande av elefanter och noshörningar i Tanzania.

Utrotning höjer priset

Ju sällsyntare noshörningar och elefanter blir, desto mer värdefulla blir lagren av gamla betar och horn.

– Den organiserade brottsligheten vill se den sista noshörningen dö ut. Det finns stora lager när noshörningarna utrotas till sist, vilket förhoppningsvis aldrig händer, så kommer värdet av de hornen att stiga enormt till skyhöga priser, säger Braam Malherbe, naturvårdare i Sydafrika.

Kenya eldar upp horn och betar

Kenya hör till de länder som vill ha ett fortsatt förbud både för horn och elfenben. Just nu förbereds där världens största bränning av betar och horn som ska ske den 30 april. Det handlar om 105 ton elfenben och 1,3 ton noshörningshorn. Värdet kan uppskattas till ett par miljarder kronor. Det är en klar markering från Kenya att förbudet måste ligga fast.

– Det enda sättet att stoppa den illegala handeln är att göra det värdelöst och få det bort från marknaden, säger Robin Hollister, som organiserar destruktionen.

”Kan ruinera många års arbete”

För att CITES ska häva förbudet krävs två trededels majoritet. Om det finns tillräckligt stöd bland världens länder att släppa handeln fri är svårbedömt men ändå möjligt tror Allan Carlsson på Världsnaturfonden.

– Problemet är att när man öppnar upp frågan så finns det andra länder som sitter med och kohandlar om helt andra frågor. Det skulle kunna driva igenom ett ja. Det vore oerhört olyckligt för det arbete vi har gjort med noshörning och elefanter för att skydda dem i Afrika, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.