Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mamman om sonens bortgång i mässlingutbrottet: ”Vi kunde inte ana hur lite tid kvar vi hade med honom” Foto: Michael Jansson/SVT

Läkare larmar om värsta mässlingutbrottet på mer än 30 år i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska myndigheter har utlyst en nationell incident för att bromsa ett mässlingutbrott, samtidigt som sjukvården försöker få fler att vaccinera sig. Dessutom drabbas allt fler britter av skörbjugg och rakit – bristsjukdomar som många trodde var utrotade.

Det pågående mässlingutbrottet började i Birmingham men på senare tid har London haft flest smittade. Enligt brittiska hälsomyndigheter finns nu sjukdomen överallt i landet.

Mässling är extremt smittsamt och kan leda till svåra komplikationer, till och med dödsfall. 6-årige Samuel drabbades av hjärninflammation, SSPE, och avled kort därefter. Nu vill hans mamma uppmana andra föräldrar att vaccinera sina barn.

– När du väl fått SSPE finns det inget botemedel. Viruset attackerar hjärnan och förvandlar den till en sörja, säger Gemma Larkman-Jones.

Låg vaccinationsgrad

Enligt Världshälsoorganisationen WHO måste 95 procent av befolkningen vara vaccinerade mot mässling om spridningen ska stoppas. I delar av London har bara 60 procent av invånarna tagit MPR-vaccinet.

Enligt läkarna finns det flera orsaker till den låga vaccinationsgraden. Under pandemin var det fullt fokus på covidvaccin och många missade att ta MPR-vaccinet. Men det handlar också om ett i vissa kretsar utbrett vaccinationsmotstånd och att folk helt enkelt har glömt att mässling kan vara farligt.

– Man kan säga att vaccinen är offer för sina egna framgångar. De har utrotat så många sjukdomar att vi glömt hur farliga de kan vara, säger barnläkaren Ronny Cheung.

Fler viktorianska sjukdomar sprids

Brittiska läkare slår också larm om att flera andra viktorianska sjukdomar har blivit vanligare i Storbritannien. Skörbjugg och rakit/engelska sjukan är några exempel. Båda är bristsjukdomar som orsakas av dålig kost.

En del hälsoexperter kopplar samman bristsjukdomarnas comeback med åratal av ekonomiska nedskärningar som lett till ökad fattigdom. Inte minst sjukvårdssystemet NHS har tvingats spara stora pengar.

Polio i avloppet

2022 påträffades poliovirus i Londons avloppssystem för första gången på nära 40 år. Även då utlyste hälsomyndigheterna en nationell incident, vilket ledde till att fler vaccinerades. I dag anser man sig ha kontroll över poliosmittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.