• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svenske Marcus Hermansson menar att östeuropéer är mer utsatta för trakasserier i Storbritannien än svenskar. Foto: Johanna Nyholm & TT

Linde: Svårare att flytta till Storbritannien efter brexit

Uppdaterad
Publicerad

De svenskar som i dag bor i Storbritannien kan vara ganska lugna när landet lämnar EU – men värre är de för de som vill flytta dit när brexit är verklighet. Det säger EU- och handelsminister Ann Linde till SVT Nyheter i dag.

I går rapporterade SVT Nyheter om hur Ann Linde mött svenskar i London som beskrev hur de bemötts med främlingsfientlighet på bland annat sina arbetsplatser. I dag när vi träffar Ann Linde kan hon bekräfta bilden ytterligare.

– Jag träffade senare flera svenskar som jobbar i stora företag och bilden har bekräftats. Det är ett mycket hårdare klimat nu och det har skett rena uppmaningar till svenskar att åka hem och inte ta jobb eller studieplatser från britterna. Det är ett ganska obehagligt klimat, säger EU- och handelsministern till SVT Nyheter.

Brexit

Under gårdagen träffade Linde den brittiske brexit-ministern David Davis och är nöjd med mötet. Hon ser att det finns goda förhoppningar för de svenskar som befinner sig i Storbritannien att kunna fortsätta att bo och jobba i landet.

– Jag beskrev också det klimat som jag fått beskrivet för mig och han tog det seriöst. Jag tror att man kan se med tillförsikt på framtiden om man är svensk i Storbritannien, säger Ann Linde.

Svårare i framtiden

Samtidigt står det oklart hur förhandlingarna mellan Storbritannien och EU kommer att gå och hur avtalet kommer te sig för EU-medborgare i framtiden att kunna flytta till landet. Ann Linde ser svårigheter för svenskar att kunna komma till Storbritannien, när landet väl lämnat EU. I dag bor 100.000 svenskar i Storbritannien och det är mycket populärt bland svenskar att jobba och studera i landet.

– Framöver kommer det att bli mycket svårare att verka, studera och arbeta i Storbritannien för svenskar, säger Ann Linde.

En av de svenskar som bor i Storbritannien är Marcus Hermansson, 31-årig it-konsult som jobbar på ett stort it-företag i London sedan fyra år tillbaka. Han känner inte igen sig i den bild som Ann Linde fått från svenskar som mötts av främlingsfientlighet och diskriminering.

– Jag har inte mött något sådant riktat mot mig. Jag tror att andra grupper, till exempel östeuropéer är mer utsatta än svenskar, säger han.

Ingen större oro

Det har gått över ett halvår sedan britterna röstade för att lämna EU. Bland de svenskar som Marcus Hermansson talat med råder en del osäkerhet om vad som komma ut av förhandlingarna men han upplever inte att folk är särskilt oroliga.

– Ingen vet ju något än och det har inte kommit så mycket konkret. Man har vant sig. Initialt rådde det en viss osäkerhet men de flesta räknar med att det kommer att gå bra för de som har stadig inkomst att kunna fortsätta leva här. Staden skulle kollapsa om det inte fanns några invandrare här.

Ann Lindes råd till svenskar som känner sig oroliga över deras framtid i Storbritannien är att vända sig till den svenska ambassaden, som bland annat anordnar ett event på temat tillsammans med Svenska kyrkan den 29 januari.

Det här gäller för svenskar i Storbritannien:

I ett uttalande från brittiska utrikesdepartementet kring EU-medborgares situation i Storbritannien kommer följande information:

”Vi förutsätter att rättigheterna för EU-medborgare i Storbritannien kommer att vara skyddade. Regeringen erkänner och värderar EU-medborgare och andra icke-brittiska medborgare som arbetar, studerar och lever här och deras viktiga bidrag”.

  • EU-medborgare som bott i Storbritannien i mer än fem år kommer automatiskt att få permanent rätt att fortsätta göra det.
  • EU-medborgare som bott i Storbritannien i mer än sex år kan ansöka om brittiskt medborgarskap.
  • EU-medborgare som bott i Storbritannien mindre än fem år kan fortsätta göra det i enlighet med EU-lag och behöver inte registrera sig för att åtnjuta den fria rörligheten. För de som valt att ansöka om registreringscertifikat, har processen inte förändrats.
  • Det har inte skett någon förändring i dagsläget kring om EU-medborgare kommer att tvingas lämna landet. EU-medborgare kan endast bli avvisade ur landet om de utgör ett allvarligt hot mot landet eller missbrukar sina rättigheter kring den fria rörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet