• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/SVT

Löfven väjer för frågorna i Kina

Uppdaterad
Publicerad

I dag landade statsminister Stefan Löfven i Peking för sitt första möte med de kinesiska ledarna.

Men när han mötte SVT:s korrespondent Lars Moberg ville han inte berätta vad de skulle prata om.

– Det får vi veta först i morgon, säger Moberg.

Det är ett historiskt möte för Stefan Löfven när han under två dagar i Kina ska träffa två av världens mäktigaste män. I dag är det premiärministern Li Keqiang och i morgon kommunistpartiets högste ledare, presidenten Xi Jinping.

Löfven har ett tryck på sig att ta upp Kinas brott mot mänskliga rättigheter som under Xi Jinpings dryga två år vid makten anses ha gått åt fel håll. Amnesty International beskriver hur människor fängslas godtyckligt, att tortyr är vanligt och att informationsfriheten begränsats allt mer.

Frågor som ska tas upp

Amnesty har inför statsministerns Kinaresa bett honom att dels ta upp frågan om dödsstraffen, dels tre särskilt ömmande fall av politiska fångar. Bland annat en grupp kvinnor som fängslats enbart för att de demonstrerade mot sexuella trakasserier.

När Fredrik Reinfeldt var i Kina 2008 hade han med sig en lista med 13 namn på politiska fångar som han sa borde friges. Men när SVT:s korrespondent Lars Moberg frågade Stefan Löfven om han hade någon sådan lista med sig väjde han alla sådana frågor.

– Han säger att 'jag ska tala med er när jag har talat med de kinesiska ledarna', säger Moberg i en rapport i Gomorron Sverige.

Kallar inte Kina diktatur

På en direkt fråga från Lars Moberg om Kina är en diktatur svarade han att det är ”en enpartistat utan fria val”.

Har vi inte ett ord på svenska för en enpartistat utan fria val, som dessutom skyfflar in oliktänkande i fängelser – nämligen ”diktatur”?

– Du väljer vad du vill kalla det, så väljer jag mina ord, svarar en märkbart störd Stefan Löfven.

Han betonar att Sverige och Kina har goda relationer och ska fortsätta att ha det.

Kina är Sveriges viktigaste handelspartner i Asien med export på 40 miljarder kronor och import på 60 miljarder kronor och svenska företag kommer att följa Löfvens besök med stort intresse. Särskilt med tanke på den handelskris med Saudiarabien som utlöstes av kritiska uttalanden från utrikesminister Margot Wallström.

Vill vänta med att berätta

Löfven har i förväg inte velat säga vad han ska prata med de kinesiska ledarna om. Han säger att han först vill träffa både premiärministern och presidenten.

Mötet med president Xi Jinping sker i morgon, vid ett asiatiskt toppmöte på den sydkinesiska ön Hainan med deltagande från ett antal länder, som beskrivits som ”ett asiatiskt Davos-möte”,  där Stefan Löfven är inbjuden att tala.

”Ett sant nöje”

Dagens möte med premiärminister Li Keqiang ägde rum i Folkets stora sal vid Himmelska fridens torg i Peking. De båda ledarna möttes på röda mattan och skakade hand framför svenska och kinesiska flaggor innan de satte sig i möte.

De satt på var sin sida med sina delegationer bredvid sig; ett tiotal personer på varje sida om det enorma bordet. Under den tid som journalister fick vara i salen utbyttes mest hälsningar och artighetsfraser.

– Det är ett sant nöje att vara här, sade Löfven.

Han beskrev att han varit i Kina tidigare som fackföreningsledare, men det här är första besöket som statsminister.

Li Keqiang sade via sin tolk att han var glad över att kunna dela synpunkter kring Kinas och Sveriges relationer.

Samtalet handlade om ekonomisk utveckling, arbetsmarknad, jämställdhet, miljöfrågor och även de så känsliga mänskliga rättigheterna.

– Det har inte varit konstigt eller ansträngt på något sätt, säger Löfven som inte vill gå in på hur han lade orden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.