Det var snö i luften när Stefan Löfven skakade hand med Irans president Hassan Rouhani under tonerna till de båda ländernas nationalsånger.
Vid en presskonferens, där inga frågor från journalister var tillåtna, tackade president Hassan Rohani Löfven för att han tackat ja till inbjudan att komma.
Tog upp mänskliga rättigheter
– Vi har breddat vår dialog om till exempel regionala frågor och mänskliga rättigheter. Vi har diskuterat situationen i Syrien och Irak, och Irans relation med andra nyckelaktörer i regionen, som Saudiarabien och Turkiet, sade Löfven.
Handelsfrågor, kriget i Syrien och läget i Mellanöstern står på agendan för samtalen mellan ledarna. Under besöket kommer statsministern även att träffa Irans högste andlige ledare, ayatolla Khamenei.
Vill öka handeln
Med på besöket i Teheran finns handelsminister Ann Linde och en ovanligt stor näringsdelegation med bolag som bland andra ABB, Volvo, Scania och TetraPak. Förhoppningen är att öka handeln med Iran som tidigare var en av Sveriges största exportmarknader i Mellanöstern.
Transporter, miljö, gruvindustrin, informationsteknologi och tillverkningsindustri är områden där president Rohani anser att länderna kan utöka samarbetet.
– Båda våra länder är fast beslutna att öka nivån på handeln till samma nivåer som innan sanktionstiden, sade Rohani.
Han skickade också en passning till EU:s regeringar om att man bör stödja europiska företag och banker, i enlighet med kärnteknikavtalet, för att öka möjligheterna till handel. Finansiering för den som gör affärer i Iran är i dag ett stort hinder, eftersom USA:s banktransaktioner finns kvar.
Efter Iranavtalet om landets kärnteknikprogram lättade sanktionerna mot landet förra året. Med över 80 miljoner invånare och ett stort behov av modernisering är det många som vill ha tillträde till den iranska marknaden. Europeiska affärsdelegationer har stått på kö för att besöka Iran.
Hårda angrepp från Trump
Samtidigt kastar många spända blickar mot USA vars president Donald Trump kommit med hårda angrepp mot Iran. Irans utrikesminister Javad Zarif har spått ”svåra tider framöver” i relationen med USA och det finns en oro att kärnteknikavtalet kan komma att påverkas.
Under mötet i presidentpalatset ska fem samarbetsavtal undertecknas mellan Sverige och Iran. Det handlar om samarbete om teknik och innovation, kvinnors inflytande, informationsteknologi, vägar och transporter samt stadsplanering. Senare idag invigs ett svenskt handelskontor i Teheran.