Planen var att Solar Impulse 2 skulle flyga utan stopp från kinesiska Nanjing till Hawaii, en resa som beräknades ta sex dagar. Men en kommande kallfront i Stilla havet gjorde flygningen riskabel, vilket fick piloten att gå ner för landning i Japan. Foto: TT

Lovar fortsätta framåt med solplan

Uppdaterad
Publicerad

Dåligt väder tvingade det soldrivna planet Solar Impulse 2 att avbryta försöket att flyga över Stilla havet. Men det oväntade stoppet i japanska Nagoya har inte fått piloterna att misströsta.

”Vilken flygning! Ser fram emot att fortsätta detta äventyr med @bertrandpiccard” twittrade den ena piloten, Andre Borschberg, med hänvisning till uppdragets initiativtagare och andre pilot Bertrand Piccard.

Planen var att Solar Impulse 2 skulle flyga utan stopp från kinesiska Nanjing till Hawaii, en resa som beräknades ta sex dagar. Men en kommande kallfront i Stilla havet gjorde flygningen riskabel, vilket fick piloten att gå ner för landning i Japan.

Planet ska flyga runt jorden på bara solkraft, och piloterna har klarat av sex av tolv delsträckor. Flygningen över Stilla havet är den längsta och därmed den svåraste, eftersom planet är beroende av molnfri himmel för att ta sig framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.