Påven välkomnas till FN-mötet i New York av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Foto: AP/TT

Många världsledare möts för att anta nya FN-mål

Uppdaterad
Publicerad

Under tre dagar möts närmare 170 världsledare i New York för att anta FN:s nya utvecklingsmål. FN-toppmötet sker samtidigt som såväl påve Franciskus som Kinas president Xi Jinping är på sina första besök i USA.

Utanför FN-skrapan i New York vajar för första gången Vatikanens flagga jämte flaggorna från de 193 medlemsländerna, skriver AP. Vatikanen liksom palestinierna har enbart observatörsstatus i FN, men denna gång hissades även den palestinska flaggan.

Påven anlände till FN-toppmötet redan fredag eftermiddag svensk tid, inför mötets öppnande kl 15 svensk tid. Han möttes av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och lade ner en krans för att hedra FN-medarbetare som dödats i tjänsten. Men det blev också avbrott för spontana skratt och applåder, skriver TT.

Xi Jinping kommer till mötet på lördagen den 26 september, efter att ha tillbringat fredagen i Washington där han haft ett intensivt program med möten med president Obama, ledare i kongressen och flera andra prominenta personer, skriver New York Times.

Påven manade till skydd av miljön

Påven höll sitt tal inte långt efter mötets öppnande. Han lade stor vikt vid att hylla FN, skriver TT. Han talade om vikten av rättvisa, fredsbyggande insatser och om att skapa ett ”universellt brödraskap” människor emellan. När han manade till utökat skydd av miljön fick han spontana applåder.

– Om miljön skadas, skadas mänskligheten, sade påven som talade på sitt hemspråk spanska.

– Antagandet av utvecklingsmålen är ett viktigt hoppingivande tecken, fortsatte påven och lade till att han är övertygad om att världssamfundet kommer att komma överens vid klimattoppmötet i Paris i vinter.

Löfven bland talarna

Bland de många talarna på FN-toppmötet finns utöver påven och den kinesiske presidenten även bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Egyptens president Abdul Fatah al-Sisi och Indiens premiärminister Narendra Modi. Sveriges statsminister Stefan Löfven talar på lördagen.

Från Sverige deltar dessutom utrikesminister Margot Wallström, klimat- och miljöminister Åsa Romson samt biståndsminister Isabella Lövin.

Med så många världsledare samlade är det upplagt för många möten och diskussioner under toppmötets tre dagar. Medieuppbådet är enligt TT:s utsände enormt och inför mötets öppnande ringlade köerna långa.

Utöver de politiska ledarna – som enligt FN är rekordmånga – deltar även bland andra världens yngsta fredspristagare Malala Yousafzai och tunga ekonomiska institutioner som Världsbanken och Internationella valutafonden.

Medan påvens program i New York under fredagen var intensivt, med bland annat en färd inför 80.000 åskådare genom Central Park på väg mot en mässa i Madison Square Garden, skulle Obama och Xi Jinping hålla ”uppriktiga” diskussioner om bland annat cyberspionage och mänskliga rättigheter, förklarade Obama enligt AP.

Putin och Obama möts – oklart på vems begäran

Dessutom ska president Obama på måndagen möta Rysslands president Vladimir Putin, efter att Putin talat i FN. Redan på fredagen verkade de båda länderna vara oeniga om vem som egentligen hade begärt mötet. Kreml förnekade på fredagen att de skulle ha kommit med sådana önskemål, medan Vita huset på torsdagen sagt att mötet skulle hållas på begäran av Putin, skriver Reuters.

FN:s mål kritiseras och väcker hopp

Majoriteten av statsledarna besöker dock New York för att diskutera FN:s nya hållbara utvecklingsmål – 17 mål och 169 delmål som ska vara uppnådda till år 2030. De har kritiserats för att vara för vaga, men påve Franciskus har välkomnat dem. Även Världsnaturfonden, WWF, menar att målen väcker hopp. ” WWF ser det som särskilt glädjande att planen utgår från att planetens hälsa, människors välbefinnande och fungerande ekonomier hör ihop”, skriver WWF i ett pressmeddelande.

Stefan de Vylder, nationalekonom och författare till flera böcker om global utveckling, säger till TT att 169 delmål är för många för att det ska vara verkningsfullt.

Han är dock inte odelat kritisk.

– Det mest positiva är en fördjupning med på fokus på miljö och klimat inte minst. Även frågan om ojämlikhet tas upp och det fanns inte med i de tidigare millenniemålen, säger han.

Fakta: FN:s nya hållbara utvecklingsmål

Mål 1 Utrota all form av fattigdom överallt

Mål 2 Utrota hunger, säkerställa matsäkerhet och förbättrad nutrition och förespråka hållbart jordbruk

Mål 3 Garantera ett hälsosamt liv och uppmuntra välmående för alla åldrar

Mål 4 Garantera en inkluderande, rättvis utbildning av god kvalitet och uppmuntra möjligheter till livslångt lärande för alla

Mål 5 Uppnå jämställdhet och ge alla kvinnor och flickor större självbestämmanderätt

Mål 6 Garantera tillgång till och ett hållbart användande av vatten och sanitet för alla

Mål 7 Garantera tillgång till prisvärd, pålitlig, hållbar och modern energi för alla

Mål 8 Uppmuntra en fortsatt inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, fullt och produktivt arbete och anständiga jobb

Mål 9 Bygga upp en hållbar infrastruktur, förespråka inkluderande och hållbar industrialisering och främja innovation

Mål 10 Minska ojämlikheter inom och mellan länder

Mål 11 Göra städer och mänskliga bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara

Mål 12 Garantera hållbara konsumtions- och produktionsmönster

Mål 13 Vidta viktiga åtgärder för att bekämpa klimatförändringen och dess inverkan (i linje med FN:s ramavtal om klimatförändringen med UNFCCC)

Mål 14 Bevara och nyttja haven och marina resurser på hållbart vis

Mål 15 Skydda, återställa och uppmuntra till hållbar användning av ekosystemen på land, hantera skogen hållbart, bekämpa ökenspridning, stoppa och återställa landdegradering och stoppa förlusten av biologisk mångfald

Mål 16 Uppmuntra fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillgodose tillgång till rättvisa för alla och bygga effektiva, ansvariga och inkluderande institutioner på alla nivåer

Mål 17 Stödja verkställandet av hållbar utveckling i större utsträckning och återuppta det globala partnerskapet för hållbar utveckling

Källa: Unric, FN:s regionala informationskontor för Västeuropa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.