Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicholas Aylott från Utrikespolitiska institutet förklarar vad en valseger för Labour-partiet kan betyda för britterna. Foto: SVT/AFP

Mätinstitut: 99 procent säkert att Labour vinner

Uppdaterad
Publicerad

Labour kommer med all sannolikhet ta över makten i Storbritannien efter torsdagens val. Mätinstitutet Survation beräknar chansen till ett maktskifte till 99 procent.

Efter 14 år med konservativa Torypartiet vid rodret ser Labour ut att vinna 484 av underhusets 650 platser, enligt Survation. Tories skulle få nöja sig med 64 platser och kämpa med Liberaldemokraterna om vilket som blir största oppositionsparti.

En annan undersökning av Yougov visar att Tories går mot ett ännu sämre val i Wales än det 1997 då man inte fick ett enda walesiskt mandat.

Val i Storbritannien 2024

Stramer som premiärminister

Desto bättre går det för Labour där partiledaren Keir Starmer har ett järngrepp om partiet. Han har bland annat blockerat flera partimedlemmar från att ställa upp i valet, förklarar Nicholas Aylott, chef för Europaprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

Bland de blockerade finns Jeremy Corbyn som ledde partiet i fem år.

– Det var skoningslöst agerande av Starmer, han tog den första möjligheten att bli av med Corbyn från partiet, säger Nicholas Aylott.

Labourpartiet har under Starmers ledning varit försiktiga. Deras taktik har liknat den de hade under Tony Blair: Skräm inte bort några väljare, enligt Nicholas Aylott.

– Hans parti går bra, men inte fantastiskt bra. Det är den konservativa kollapsen som förklarar varför Starmer kommer att bli den nästa premiärministern, förklarar Nicholas Aylott.

Hur blir Storbritannien under Labour?

– Det blir inga radikala policyförändringar. Det man förväntar sig är stabilitet och inte den turbulens man vant sig vid med de konservativa, säger Nicholas Aylott.

Som person profileras Keir Starmer som ”vanlig”, men vissa menar att han är färglös. Han dricker en öl ibland och spelar korpfotboll på söndagarna. Hör om honom och hans väg till makten i videon nedanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat, fotbollssupporter och möjlig filmkaraktärsinspiration – vem är Labours partiledare Keir Starmer? Foto: John Super / AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2024

Mer i ämnet