När Storbritannien lämnar EU hoppas Theresa May kunna skapa en stark global handelsnation som vänder sig till länder utanför Europa och jobbar för frihandel med ”nya vänner och gamla allierade”.
– Nu måste vi ta ett steg tillbaka och fråga oss vilket land vi vill bli. Jag vill att Storbritannien ska stiga fram starkare, säkrare och mer enat än förut. Jag vill att vi ska vara ett verkligt globalt Storbritannien, säger premiärminister Theresa May i London.
Hård brexit
Theresa May vill att landet inte ska vara en del av EU:s inre marknad, alltså genomföra det som brukar kallas en ”hård” brexit.
Som väntat meddelar hon att britterna vill få ”full kontroll” över vem som släpps in i landet.
– Vi kommer alltid att välkomna individuella migranter och deras familjer. Men brexit måste innebära full kontroll över våra gränser och så kommer det att bli, säger May.
Vill inte att EU rasar samman
USA:s tillträdande president Donald Trump förutspådde nyligen att fler länder kommer att följa Storbritanninens exempel och lämna EU. Men Theresa May säger att hon inte vill att EU ska bryta samman.
– Det 23 juni bestämde vi oss för att bygga ett verkligt globalt Storbritannien. Jag vet att många är rädda för att det här ska bli början på ett större sammanbrott för EU. Men låt mig göra en sak klar: jag vill inte att det händer. Det ligger i Storbritanniens nationella intresse att EU lyckas, säger premiärministern.
Vill hålla ihop med Skottland
Samtidigt betonar hon att en av regeringens viktigaste uppgifter är att hålla ihop unionen – fast då talar hon om den brittiska unionen mellan England, Skottland, Wales och Nordirland.
Omröstning i båda parlamentets kammare
Storbritanniens båda kammare kommer att få säga sitt om det avtal som slutligen nås. Och ett av huvudmålen är att ta egen kontroll över all lagstiftning.
– Att lämna EU innebär att våra lagar kommer att stiftas i London, Edinburgh, Cardiff och Belfast. Och de kommer att granskas av våra jurister, säger premiärministern.
Lämnar EU men inte Europa
Storbritannien strävar nu efter ”bästa möjliga frihandelsuppgörelse” med EU.
– Vi kommer att fortsätta vara trofasta partner och nära vänner. Vi kommer att fortsätta köpa era varor. Vi lämnar EU, men vi lämnar inte Europa, hälsar May till EU.
Pundet stärktes under talet
Investerares farhågor om en strikt brexit har fått värdet på det brittiska pundet att sjunka till de lägsta nivåerna mot den amerikanska dollarn på tre decennier.
Pundet stärktes dock efter att premiärminister Theresa May inlett sitt tal om brexit. Strax efter kl 13 hade pundet stärkts med cirka 10 öre sedan i går, till 10:89 kronor.
Hoppas på avtal inom två år
Premiärministern avslutar med att uttrycka hopp om att ett avtal ska vara klart inom två år.
– Det här är ett partnerskap för ett starkt EU och ett starkt Storbritannien. Vi vill att de återstående medlemsstaterna lyckas – och samma sak för Storbritannien. Storbritannien vill vara en god vän och granne till EU på alla tänkbara sätt, säger premiärministern.
– Låt oss inte göra det för oss själva utan för kommande generationer. De kommer att se att vi skapade en bättre framtid för dem – att vi byggde ett bättre Storbritannien, avslutar May i London.
Fakta: Vägen vidare mot brexit
* 23 juni 2016: Storbritannien röstar i en folkomröstning för att lämna EU, med 51,9 procent av rösterna mot 48,1.
* Mars 2017: Premiärminister Theresa May väntas formellt ansöka om utträde i enlighet med EU-fördragets artikel 50. Därefter väntas utträdesförhandlingar under EU-kommissionens ledning kunna inledas ”inom några veckor”. EU:s chefsförhandlare blir förre kommissionären Michel Barnier.
* Oktober 2018: EU-kommissionen hoppas att en uppgörelse kring utträdet kan vara klar, så att övriga EU-länder ska hinna godkänna avtalen i tid till det är dags att lämna EU.
* Mars 2019: Två år efter att ha lämnat in utträdeshandlingarna kan Storbritannien välja att lämna EU, oavsett hur förhandlingarna gått. Parterna kan även enas om att förlänga förhandlingstiden.