Michel Barnier blir Frankrikes nya premiärminister. Han har tidigare varit bland annat EU-kommissionär och utrikesminister. Foto: Olivier Hoslet

Michel Barnier nomineras till fransk premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Michel Barnier har utsetts till Frankrikes nya premiärminister, skriver president Emmanuel Macrons stab i ett uttalande.

73-åriga Michel Barnier har tidigare varit bland annat EU-kommissionär. Han har även varit utrikesminister. I sitt arbete inom EU har han också haft rollen som Brexitförhandlare.

Tidigare under dagen sågs Barnier komma ut från Elyséepalatset efter att ha haft ett möte med president Macron. Macron bekräftar nu att han vill nominera Barnier, bland annat i ett inlägg på X.

Det har gått snart två månader sedan det franska valet, där vänsteralliansen NFP fick flest mandat. Valet av Barnier innebär dock att det inte blir en politiker från NFP som tar över rollen som premiärminister, då Barnier är medlem av det republikanska partiet.

Mélenchon uppmanar till protester

Ledaren för vänsterpartiet Okuvade Frankrike, Jean-Luc Mélenchon, säger i ett tal att nomineringen av Barnier innebär ”praktiskt taget en regering bestående av Macron vid sidan av Marine Le Pen”.

Han uppmanar även fransmännen att gå ut och demonstrera på lördag den 7 september med anledning av valet.

NFP föreslog några veckor efter valet att Lucie Castets skulle ta över premiärministerposten. Macron avvisade förslaget och sade att Frankrike då behövde fokusera på OS som skulle hållas i landet.

Blir äldsta någonsin

Jordan Bardella, som är ledare för högernationalistiska Nationell samling som blev tredje störst i valet, säger att man ”noterar” valet av Barnier.

Barnier efterträder Gabriel Attal, som lämnade in sin avskedsansökan strax efter parlamentsvalet i juli. Attal var den yngsta premiärministern någonsin – medan Barnier nu blir den äldsta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.