Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. Foto: TT

Miljarder från EU till Turkiet ska lösa flyktingkris

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kommer att få ett mångmiljardstöd för att ta hantera flyktingkrisen i EU. I gengäld kommer EU att skynda på samtalen om ett turkiskt EU-medlemsskap.

– Det här är en historisk dag, sa den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu när han kom till söndagens möte med EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel.

Han tackade EU-ledarna för mötet och sa det var en nystart för Europa, något som Europeiska rådets ordförande Donald Tusk höll med om.

På det fyra timmar långa mötet framförde EU-ledarna önskemål om att Turkiet ska ha bättre kontroll på sina gränser, bekämpa människosmuggling, och ge flyktingar i landet bättre förutsättningar genom utbildning och jobb.

– Förhoppningen är naturligtvis att färre ska behöva lämna Turkiet för att ta sig till Europa på de här farofyllda resorna, säger statsminister Stefan Löfven.

Tre miljarder euro

Han säger att han vid toppmötet betonade att Sverige inte vill ta emot fler flyktingar just nu.

– Jag var mycket tydlig med att det inte är aktuellt för Sverige att ta emot ytterligare flyktingar. . . Här måste till en fördelning av flyktingar inom EU och vi måste få kontroll på flyktingströmmarna, säger Löfven till TT.

För sina insatser för att hantera flyktingkrisen kommer EU att betala tre miljarder euro, motsvarande 27 miljarder kronor till Turkiet. En sjättedel kommer ur EU-budgeten, resten förväntas medlemsländerna bidra med.

– För svensk del ska de tre miljarderna översättas till ungefär 77 miljoner euro och det har vi sagt att vi är beredda att bidra med, säger Stefan Löfven.

Mörkt för mänskliga rättigheter

Förutom att betala Turkiet för att hantera flyktingkrisen kommer EU också att skynda på samtalen för ett turkiskt EU-medlemskap. Turkiets premiärminister Ahmed Davutoglu sa efter mötet att ett turkiskt medlemskap vore en tillgång och att ingen på mötet tyckt annorlunda.

Samtidigt som Turkiet nu närmar sig EU ser situationen för mänskliga rättigheter allt mörkare ut. I fredags dödades den kurdiske människorättsaktivisten Tahir Elci och dagen innan greps två journalister, Cam Dündar och Erdem Gül, misstänkta för spionage. 

Men frågor om demokrati och mänskliga fri- och rättigheter inte är bortglömda. Det sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk betonar på sin presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.