20 miljoner vapen sägs cirkulera i landet utan kontroll. Skottskador är vanligt här på sjukhuset i Tripoli. Foto: Niclas Berglund, SVT

Miljontals vapen cirkulerar i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals vapen cirkulerar – utan kontroll – i Libyen och landet beskrivs i dag som ett av världens allra farligaste. På landets sjukhus ser läkarna en dramatisk ökning av antalet skottskadade.

Varje natten förs många sårade patienter till akutmottagningen på centralsjukhuset i Tripoli. Och alltfler beväpnar sig nu i huvudstaden.

I flera av sängarna runt om oss ligger våldets offer. Sjukhuset, Shara ezzawia, är ett av Tripolis största, och 30-årige Saif Abulah vårdas för fem kulor som träffade hans underkropp. Överfallet inträffade när han bromsade in i en korsning, för att släppa över några människor som kom gående.

Saif träffades av flera kulor när han passerade en gata i centrala Tripoli Foto: Niclas Berglund, SVT

– Vapen finns överallt i Tripoli och det är huvudproblemet. Jag är en enkel, oskyldig man som bara var ute och körde och så händer det här, säger han.

Läs mer: ”Utan oljan har Libyen ingen framtid”

Kraftig ökning av skottlossningar

Sjukhuset är plågat av landets sargade ekonomi och bristen på mediciner och vårdutrustning är stor. Och läkarna här vittnar om en kraftig ökning av de som skadas i olika skottlossningar. Många av dem som transporteras till akutmottagningen har kulor i sina kroppar.

– Skottlossningarna har ökat dramatiskt de senaste 5-6 åren, efter revolutionen. Det finns absolut ingen kontroll över vapnen och de flesta där ute går omkring beväpnade, berättar läkaren Mohamed Ben Faraj.

Vardagsliv på torget Foto: Niclas Berglund/SVT

Politiskt vakuum uppstod

När Muammar Khaddafi avsattes och dödades 2011 uppstod ett politiskt vakuum och drömmen om ett större demokratiskt inflytande har istället resulterat i ett inbördeskrig. Libyen är i dag ett land utan en fungerande regering, i en djup ekonomisk kris. Några officiella uppgifter finns inte, men myndighetspersoner som SVT Nyheter har talat med påstår att så många som 20 miljoner vapen i dag är på drift i landet. 

– Vi behöver en armé i vår huvudstad som kontrollerar Tripoli och gör oss säkra, menar Ashraf Essul som besöker en anhörig på sjukhuset.

Läs mer: Fasansfull inblick i libyska lägren

Hotar mot säkerheten

Libyen har förvandlats till ett av världens våldsammaste länder. Och så länge inte en stark regeringen leder landet finns ingen ljus framtid här. Samtidigt är det Libyen som EU ska samarbeta med för att begränsa flyktingkatastrofen.

Gamla stan i Tripoli. Foto: Niclas Berglund/SVT

Men många här försöker bara överleva vardagen i landet.

– De miljontals vapnen hotar nu allas vår säkerhet här i Tripoli. Och många, många människor drabbas av det här våldet, säger Saif Abdulah som kommer att vårdas länge på sjukhuset.

Läs mer: Våldtäkt, mord och tortyr i ”hemliga” Libyska läger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.