På utställningen visas bland annat den fejkade polislegitimation som Anders Behring Breivik använde vid massakern på Utöya. Foto: TT

Minnesutställning för Breiviks offer öppnar

Uppdaterad
Publicerad

En minnesutställning för offren i bomdådet i Olso och i massakern på Utöya 2011 öppnas för den norska allmänheten – något som väcker blandade känslor hos offrens anhöriga. Men trots kritik säger många att utställningen är viktigt för att kommande generationer inte ska glömma vad som hände den 22 juli för fyra år sedan.

På onsdagen öppnar en minnesutställning i en bombskadad regeringsbyggnad i Olso till minne av offren i bombdådet i den norska huvudstaden och i massakern på ön Utöya – dåd som begicks av den till norsk lagstiftnings strängaste straff dömde, Anders Behring Breivik.

Anhöriga till offren har dock redan fått besöka utställningen kring händelserna, och för tidigare AUF-ledaren Eskil Pedersen var upplevelsen både stark och tung, enligt NRK.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

– Utställningen visar historien på ett bra och balanserat sätt. Det är en berättelse om hur ondskan drabbade oss. Jag såg den för första gången i går tillsammans med andra beörda AUF-medlemmar, och det var många som grät. Det gjorde även jag.

Kritik mot föremål

Minnesutställningen innehåller bland annat en tidslinje med bilder och text kring händelserna på Utöya och ett antal av alla de mobiltelefoner som blev kvar på ön efter massakern.

Men öppningen av har inte varit okontroversiell och många har uttryckt farhågor för att för stort fokus ligger på Anders Behring Breivik. Bland annat visas här de förklädnader han använde sig av under bombdådet i Oslo och vid massakern på Utöya och även resterna av den skåpbil som användes i Oslo.

”Får inte glömmas”

Men Eskil Pedersen tycker snarare att fokus ligger på Anders Behring Breiviks offer, och framhäver vikten av att händelserna den 22 juli aldrig glöms bort.

– Det starkaste var att läsa statsministerns tal och se bilderna från roståget. Det är viktigt för de kommande generationerna att lära sig om det som hände.

Även Lisbeth Kristine Röyneland, ordförande för den nationella stödgrupp som bildades efter händelserna den 22 juli 2011, säger att utställningen fyller ett viktigt syfte för framtida generationer.

– Den hedrar först och främst de döda, de överlevande och de efterlevande. Men det är också viktigt att föra historien vidare till kommande generationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Mer i ämnet