En kvinna har dödats i en knivattack på Russell Square i centrala London. Foto: TT

Kvinna dödad efter knivattack i London

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna dödades och fem personer skadades i en knivattack på Russell Square i centrala London igår kväll. Mannen som misstänks för dådet är en 19-årig norrman, greps formellt efter att han hade lämnat sjukhuset. Samtidigt tonas terrorism ned som motiv till dådet, rapporterar The Guardian.

Det var på torsdagseftermiddagen som norsk polis bekräftade att den misstänkte 19-åringen är norsk medborgare enligt NRK.

Kvinnan som dödades var från USA och de skadade, två kvinnor och tre män, är från Spanien, Israel, Australien och Storbritannien, enligt poliskommissarie Mark Rowley, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Enligt TT har tre av de skadade kunnat lämnat sjukhuset.

Dog av sina skador

De första larmen nådde polisen klockan 22.33 lokal tid på onsdagskvällen. Vittnen larmade om att en man med kniv skadade människor på Russell Square, i närheten av British Museum.

Kvinnan vårdades på platsen men hennes liv gick inte att rädda, meddelar Londonpolisen. Enligt The Guardian var hon i 60-årsåldern. 

19-åringen greps av polisen. De använde en elpistol vid gripandet. Han greps vid klockan 22.39 lokal tid. Han greps senare formellt efter att han lämnade sjukhuset, där han vårdades för skador som han ådrog sig under polisinsatsen.

Gärningsmannens mentala hälsa utreds 

”Psykisk hälsa” uppges vara en betydande faktor i fallet, men terrorism utesluts inte sa polisen i början. Men nu tonas terrorism ned som motiv till dådet.

– Tidiga indikationer pekar på att psykisk hälsa är en betydande faktor i det här fallet, och det är ett av våra huvudspår, säger Mark Rowley från Londonpolisen.

– Vi tror att det var en spontan attack, och att offren valdes ut slumpmässigt.

– Än så länge har vi inte hittat några bevis för att mannen radikaliserats, som skulle peka på att mannen i vårt förvar på något sätt har haft terrormotiv, säger Rowley.

– Men självklart måste vi i det här läget låta frågan om motiv vara öppen och terrorism är ett motiv som vi får utreda, fortsatte han.

Händelsen utreds av Londonpolisens mordkommission, med stöd av Scotland Yards anti-terroristgrupp. 

Mer beväpning 

Attacken skedde på samma dag som Londonpolisen utökade antalet beväpnade poliser i London, som ett sätt att stävja terrorism. 

Efter händelsen under onsdagen så meddelande Londonpolisen att extra polisstyrkor skulle sättas in i staden under torsdagen, och allmänheten uppmanas vara lugn men vaksam. 

Fler poliser på gatorna 

– När de vaknar upp på morgonen kommer Londonborna märka av en ökad närvaro av poliser på gatorna, däribland beväpnade poliser, säger Mark Rowley från Londonpolisen. 

Terrorhotnivån i Storbritannien är på den näst högsta nivån, vilket innebär att myndigheterna tror att det är ”mycket sannolikt” att en terrorattack ska inträffa. 

Populärt bland turister 

Russel Square ligger i centrala London, nära University of Londons huvudbyggnader och The British Museum. Området är populärt bland turister men väldigt lugnt på natten jämfört med många andra områden inne i centrala London. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.