Jacques Hamel hade arbetat som präst i den katolska kyrkan i nordfranska Saint-Etienne-du-Rouvray i tio år, när han denna tisdag den 26 juli skulle hålla morgonmässa.
Denna förmiddag tog sig två främmande män in i kyrkorummet. De tog besökarna som gisslan, och skar sedan halsen av Hamel innan de sköts till döds av den franska insatsstyrkan. Gärningsmän sa sig vara trogna den islamistiska terrorrörelsen IS.
”Upprörd, chockad, ledsen”
Fader Jacques Hamel blev 86 år gammal, och sörjs nu av sitt samfund. Han beskrivs som en varm, enkel och ödmjuk man.
– Prästen som dog döpte mig. Han utbildade mig om katekesen. Jag är upprörd, chockerad, ledsen…, skriver en invånare från orten på Twitter.
”En modig präst för sin ålder”
Hamel föddes 1930 i Darnétal, en ort i samma område kring staden Rouen som Saint-Etienne-du-Rouvray. Han prästvigdes 1958, vid 28 årsålder, och firade 2008 sitt guldjubileum som tjänstgörande präst i 50 år.
Vid sin nu höga ålder var hans roll som präst att bistå kyrkans abbot, Auguste Moanda-Phuati.
– I min frånvaro var det han som höll igång kyrkan. Han var en modig präst för sin ålder. Präster har rätt till pension vid 75 år men han kände sig fortfarande stark, han sa själv att det inte finns tillräckligt många präster och då han fortfarande kunde stå till tjänst föredrog han att stanna kvar och arbeta, förklarar abboten, som just är hekommen från en utlandsresa, för tidningen le Figaro.
”Vi i moskén är förstummade”
Hamel och kyrkan hade även nära kontakt och samarbete med områdets muslimska befolkning. Mohammed Karabila, imam och ordförande för det muslimska samfundet i regionen, säger sig vara ”förskräckt över min väns bortgång”.
– Jag förstår inte. Alla våra böner går till hans familj och det katolska samfundet, säger Karabila till le Figaro.
– Han var någon som gav sitt liv för andra. Vi i moskén är förstummade.
Önskade en mänskligare värld
I juni skrev Jacques Hamel själv ett brev till sin församling, för att önska en god sommar men också för att uppmana till samförstånd mellan människor för att skapa en bättre värld.
”Vi kan i dessa stunder höra Guds inbjudan att ta hand om denna värld, där vi bor, att göra av den en varmare, mänskligare och broderligare värld,” skrev han bland annat.
”En tid för att uppmärksamma andra, vem de än må vara.”
Samarbete över trosuppfattningarna
Mohammed Karabila berättar hur både hans eget och det katolska samfundet i området sökte samförstånd efter den våg av islamistisk terror som slagit mot Frankrike de senaste åren.
– Våra samfund samarbetade ofta. Sedan 18 månader tillbaka, när attentaten började slå mot Frankrike, har vi haft möten i en trosöverbryggande kommitté och vi kommunicerade mycket.
Karabila beskriver sin vän som ”en man av fred, religion, med en självklar karisma”.
– En person som hade dedikerat sitt liv till sina tankar och sin religion. Han offrade sitt liv för andra.