• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Natostyrkor med sina fanor vid en övning i Litauen 2015 Foto: TT

Nato spänner muskler i nordöst

Uppdaterad
Publicerad

Det blir fyra bataljoner med omkring 4.000 soldater placerade i Baltikum och Polen. Det beslutade Nato idag. De ska skicka tydligt avskräckande signaler till Moskva. Men kalla kriget är inte på väg tillbaka, betonar ändå både Nato-chefen Jens Stoltenberg och Sveriges statsminister Stefan Löfven på militäralliansens toppmöte i Warszawa.

Det är ett enigt Nato som beslutat om utplaceringen runt Östersjön. Besked kom efter flera tiimmars möte i Warzawa, Polen.

– Det var ett enigt beslut inom Nato att fyra batajoner ska placeras ut i Polen och Warzawa, rapporterar SVT Nyheters Rolf Fredriksson på plats.

Men det har funnis nyanser i diskussionerna mellan länderna.

– Det får inte bara vara vapenskramel. Man måste också ha kontakter och diplomati. Nästa vecka ska Nato ha möten med Ryssland och informera om sin utökade aktivitet, fortsätter Rolf Fredriksson.

Inte konfrontation

Gång på gång under fredagens Nato-träff i Polen upprepas samma budskap:

– Ett starkt försvar och en stark avskräckningsförmåga är Natos grunduppgift. Vi förstärker vår närvaro i östra delen av vår allians med fyra nya bataljoner och de sänder ett tydligt budskap om att en attack mot en allierad är en attack mot hela alliansen, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på Nationalstadion i Warszawa.

Samtidigt ska upptrappningen bara ses som ”defensiv”.

– Nato söker inte konfrontation. Vi vill inte ha ett nytt kallt krig. Det kalla kriget är historia och borde fortsätta så, säger Stoltenberg.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) kom till mötet för att delta som specialinbjuden middagsgäst. På frågan om det finns en risk att placeringen av soldater ska ses som en upptrappning säger Löfven nej:

– Stoltenberg är tydlig med att det här inte är en upptrappning och att vi är på vägt tillbaka till kalla kriget, säger Löfven till SVT Nyheter.

Ingen svensk ansökan

Ett tecken på hur nära Sverige kommit Nato genom samarbeten är den stora svenska delegationen på plats. Även utrikesminister Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bydén närvarar. Frågan är hur nära samarbete vi ska ha och om vi kan vara på väg mot ett medlemsskap?

– Nej, det här bygger på att vi är alliansfria. Men vi har ett gott samarbete: vi har bilaterala samarbeten, vi har multilaterala samarbeten – och ett av dem är med Nato, där ska vi ha ett gott samarbete, säger Löfven till SVT Nyheter i Warszawa.

Fakta: Natos nya bataljoner

Nato-länderna kommer att sätta upp fyra nya bataljoner i Polen och de baltiska länderna för att förstärka truppnärvaron i militäralliansens östra del. Styrkan i Polen kommer att ledas av USA, som lovar bidra med minst 1 000 soldater. Tyskland leder bataljonen i Litauen medan Kanada får ansvaret i Lettland och Storbritannien i Estland.

Danmark har lovat ställa upp med 200 soldater till bataljonen i Estland. Även Norge skickar 200 soldater, även om det ännu är oklart vart. Bataljonerna skall finnas på plats från och med nästa år.

Under fredagens och lördagens toppmöte kommer Nato-länderna även att diskutera situationen i Afghanistan och Irak, samarbetet med Georgien och Ukraina och konstatera att alliansens raketsköld nu är fullt fungerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.