• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Alexander Pechtold och Wouter Kolmees, partiledare och toppolitiker i det nederländska partiet Democrats 66 går hand i hand i solidaritet. Foto: TT

Nederländare knyter händerna mot homohatet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett homosexuellt par attackerats och misshandlats när de gick hand i hand på en gata i Arnhem, har en protestvåg svept över Nederländerna. Nederländska män över hela landet, och utomlands, lägger nu upp bilder där de går hand i hand i protest mot homohatet.

Hundratals personer över hela Nederländerna förenas nu i en protest mot hatet mot homosexuella. I en fredlig marsch på onsdagen vandrade män och kvinnor hand i hand för att visa sitt stöd efter en uppmärksammad misshandel i staden Arnhem där två homosexuella män angreps.

Attackerades med avbitartång

Jesper Vernes-Sewatran beskriver i ett Facebookinlägg hur hans dejtkväll med hans man Ronnie Sewratan-Vernes blev en mardröm.

”Jag och Ronnie blev offer för ett hatbrott mot homosexuella” berättar han.

På onsdagen gick en fredlig marsch genom Amsterdam i solidartet med det homosexuella paret som misshandlades. Foto: TT

Han beskriver det själv som att en grupp ungdomar blev provocerade och att ungdomarna attackerade det gifta paret i princip enbart för att paret höll varandra i handen och promenerade. En av ungdomarna hade med sig en avbitartång som han slog mot paret med. Ronnie Sewratan-Vernes träffades i munnen och förlorade flera tänder i misshandeln. Uppgifterna bekräftas av polisen i ett uttalande. Hittills har två personer gripits.

Hashtag spreds

Jesper Vernes-Sewatrans inlägg delades av tusentals och misshandeln fick stor uppmärksamhet. Protesterna tog sedan ordentlig fart under hashtagen #allemannenhandinhand, efter att journalisten Barbara Barend uppmanat män att gå hand i hand hela veckan i solidaritet med det misshandlade paret.

Sedan dess har fotbollsspelare, militärer, politiker, poliser och nederländska medborgare över hela världen följt uppmaningen.

Alexander Pechtold och Wouter Kolmees, partiledare och toppolitiker i det nederländska partiet Democrats 66 går hand i hand i solidaritet. Foto: TT

Nederländernas premiärminister Mark Rutte fördömde misshandeln: ”Det som hände är hemskt. Fruktansvärt” och lovade att regeringen skulle prioritera kampen mot homohat.

”Upp på barrikaderna”

Marion van Hees, en av demonstranterna som säger att han protesterat för homosexuellas rättigheter sedan 1960-talet, säger till The Guardian:

– Jag trodde att vi var färdiga med det här, att vi hade vunnit. Men så är det inte och det är väldigt sorgligt. Jag kliver upp på barrikaderna igen.

Nederländerna var det första landet i världen att legalisera samkönade äktenskap, 2001. Men homofobi är ett problem, enligt aktivister.

Problemet kvarstår

Philip Tijsma från organisationen COC Nederland som stöttar HBTQ-personer, uttalade sig om situationen 2015 efter att USA:s högsta domstol valt att ta ställning för samkönade äktenskap.

– Många tror att Nederländerna är något slags ”paradis” för homosexuella. Men sanningen är att nivån av acceptans är mycket lägre än vad folk tror. Ungefär 7 av 10 HBTQ-personer säger att de blivit utsatta för psykisk eller fysisk misshandel på grund av deras sexuella läggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.