Soldaterna sjunger kampsånger och marscherar längs Ryomoyong, en nybyggd gata som idag invigdes av Kim Jong-Un. Foto: Nicolai Zellmani, SVT

”Nordkoreanerna oroar sig för Trump”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters team är några av mycket få journalister som släppts in i Nordkorea inför firandet av den gamle ledaren Kim Il Sungs födelsedag. Samtidigt är Nordkorea hårt kritiserat av omvärlden för sina robotester.

– Det är en upptrissad stämning här, säger SVT:s korrespondent Susan Ritzén från Pyongyang.

Nordkorea är hårt kritiserat efter de många robottest som landet genomfört de senaste månaderna. Bland annat har USA skickat ut krigsfartyg mot områden nära Koreahalvön, vilket enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA är ett steg närmare ”en amerikansk invasion”.

Men inne i själva landet rustar man för fest. SVT Nyheters korrespondent Susan Ritzén och fotografen Nicolai Zellmani är några av de få journalister som släppts in i Nordkorea inför den 15 april då landet firar den evige presidenten Kim Il Sungs födelsedag.

Nordkorea-krisen

Vanligt med robottester på den här dagen

Till saken hör att Nordkorea flera gånger tidigare genomfört robottester just den 15 april när regimen hyllar den gamle ledaren som styrde landet i nästan 50 år.

– Det är ingen slump att utländska medier är här just nu. Enligt en amerikansk tankesmedja pågår det aktivitet på uppskjutningsplatsen där Nordkorea brukar genomföra sina vapentester. Man ska ha sett det på satellitbilder. Och samtidigt sker det i ett läge som är extra spänt, säger Susan Ritzén på telefon från Pyongyang.

Nicolai Zellmani och Susan Ritzén rapporterar för SVT ifrån Nordkorea. Foto: SVT

Statliga medier i Pyongyang gick nyligen ut med en varning för att en nordkoreansk kärnvapenattack mot USA kan komma i fråga, detta om den amerikanska militären visar några tecken på att vilja angripa Nordkorea. Donald Trump har sagt att man är redo att agera på egen hand mot Nordkorea om Kina inte lyckas stoppa kärnvapenprogrammet i den stängda diktaturen.

100.000 invigde gata

Susan Ritzén ser dock inga tecken på att Nordkoreas ledare Kim Jong Un darrar på manschetten.

– Idag såg vi en ganska kraftfull uppvisning av nationell kraft och enighet. Vi såg en invigning av ett nytt bostadsområde, vilket kanske inte låter så märkvärdigt, men för den här händelsen samlades nästan 100.000 människor, säger hon.

Tiotusentals nordkoreaner fyllde gatorna i Pyongyang inför det samlade pressuppbådet. Foto: Nicolai Zellmani, SVT

Kim Jong Un var själv på plats och höll tal inför entusiastiska åhörare.

– De såg ut att gå där med stolthet över att höra sin ledare, och det kan vara så att när Nordkorea blivit väldigt attackerat och hårt kritiserat så sluter man upp bakom ledaren.

”Upptrissad stämning”

Susan Ritzén har stött på en oro bland människor hon pratat med på gatan.

– Det är en upptrissad stämning. De vi pratar med framstår som ganska oroliga, främst över vad USA ska göra. Om omvärlden oroar sig för Kim Jong Un så är det snarare Donald Trump man oroar sig för i Nordkorea, säger hon.

Alla väntade på Kim Jong Un, som kort därefter dök upp till ljudet av öronbedövande skrik och applåder, innan han klippte det röda bandet under invigningsceremonin. Foto: Nicolai Zellmani, SVT

Många berättelser kan dock ifrågasättas. Svaren från människor kan ibland låta som ur ett manus, med beundran för den store ledaren Kim Jong Un.

– Som journalist i Nordkorea är man helt övervakad. Vi har personer med oss hela tiden och får inte lämna hotellet utan dem. Våra rörelser och vad vi får filma är omgärdat av en massa restriktioner. Det är väldigt speciella omständigheter och en väldigt svår balansgång för en journalist, säger Susan Ritzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet