Ett av förslagen går ut på att en person ska kunna få permanent uppehållstillstånd först efter fem år i stället för tre, som de nuvarande reglerna föreskriver. Dessutom ställs krav på att han eller hon skaffar bostad, arbete eller utbildning. Det förslås även att personen ska klara av ett muntligt prov i norska språket.
– Den viktigaste faktorn för god integration är att utlänningen själv vill integreras. Man kan inte bli buren på guldstol in i Norge. Det måste ställas krav, och det gör vi med detta förslag. Det måste få konsekvenser om man inte uppfyller kraven. Så har det inte varit tidigare, säger invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet, till tidningen Verdens Gang (VG).
Förslagen får kritik
Möjligheten till anhöriginvandring begränsas också. Även när det kommer till ensamkommande flyktingar skärps reglerna. Upp till 18 år får de skydd i Norge, men därefter görs en ny prövning för att utreda skyddsbehovet.
Definitionen av flykting blir också snävare, vilket innebär att färre personer får rätt till pension och socialbidrag.
De totalt 18 punkterna i förslagen får kritik, bland annat från Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) och ordföranden i Kristelig Folkeparti Knut Arild Hareide.
– Vi utvärderar förslagen, men ser redan att det här är flera förslag som är problematiska och som först och främst bara kommer att göra situationen för dem som kommer till Norge värre, och därmed hämma integrering, säger Hareide till VG.
Förstör integreringen
Sosialistisk Ventres ledare Audun Lysbakken är i en debattartikel i VG inne på samma linje – reglerna förstör integreringen. I stället för att begränsa möjligheterna för de asylsökande bör Norge skynda på ansökningarna och ge människorna som kommer till landet rätt till att arbeta och deras barn rätt till skolgång.
”Vi lever i ett öppet land, i en värld av allt mindre avstånd och en växande flyktingkris. Länderna i mellanöstern har tagit emot miljontals. Europa får en mycket liten andel (av dessa) och Norge (ännu) färre... Den enda ansvarsfulla politiken är att erkänna detta och lägga all vår energi på bästa möjliga integrationspolitik”, skriver Lysbakken.
Bakgrund till förslagen
Partierna i Stortinget utom Miljøpartiet De Grønne och Sosialistisk Venstreparti har ingått en ramöverenskommelse om att skärpa asylpolitiken.
Nu har justitie- och beredskapsdepartementet konkretiserat förslagen och föreslår 40 större och mindre förändringar i lagar och andra regler.
Bland huvudpunkterna i asylöverenskommelsen var snabbare avvisningar, inrättandet av tillfälliga skyddsformer, nedskärningar av förmåner, hårdare krav på familjeåterföreningar, krav på att ha bott en viss tid i Norge för att kunna få kontantstöd samt att skapa centra för ensamkommande, minderåriga asylsökande i deras hemländer.
Källa: VG