Nedgången började egentligen redan förra året med flera bombdåd i Ankara och Istanbul. Efter explosionerna på Ataturks flygplats för två veckor sen skärpte svenska UD sina varningar för att resa till Turkiet, och i första hand gäller detta området nära den Syriska gränsen. Men turisterna uppmanas också vara vaksamma vid de stora turiststråken.
Förlorar miljarder
En försiktig beräkning säger att Turkiet har förlorat minst 3,2 miljarder euro hittills i år och turkiska researrangörerna räknar med att 40 procent av svenskarna kommer att stanna hemma.
– Nästan hälften av våra gäster har bokat av, säger hotellarbetare Vefa Yuksukguoplu vars hotell ligger fem minuter från turistmagneten Sultanahmet. Fast det värsta är alla som inte ens försökt boka.
Istället väljer soltörstande européer andra resmål.
Skyltar på ryska
Flera hotell har tvingats stänga, i brist på gäster.
– Detta är det sämsta året under de 24 som jag jobbat i branschen, suckar han.
Många hoppas nu på ryssarna. Häromdagen tinades relationerna mellan Turkiet och Ryssland upp efter nedskjutningen av ett ryskt militärflygplan i november förra året. Ryssarna har pengar och det finns till och med stadsdelar där butikerna annonserar på ryska. Fast flera av dem är i dag stängda i väntan på att kunderna ska återvända till landet. Samtidigt har president Erdogan, med stöd av generalsekreteraren i The Muslim League association, talat sig varma för att locka nya besökare från arabländerna och Israel.
Viktig för ekonomin
Turismindustrin i Turkiet har stadigt ökat under de senaste tio åren och sysselsätter 8 procent av arbetskraften. Då är inte de som i sin tur levererar till butiker, restauranger och hotell inräknade. Den goda ekonomin, där turismen stått för en stor del, har varit ett av skälen till presidentens popularitet.