Foto: TT

Ny förhandling med Grekland skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Ingen uppgörelse om Grekland nåddes under måndagens extrainsatta möten mellan euroländernas ledare. Målet är nu att nå en lösning då euroländernas finansministrar samlas igen på onsdag, säger EU:s permanente ordförande Donald Tusk efter toppmötet.

Vid en presskonferens efter eurozonens finansministrars möte i eftermiddags konstaterades att Grekland har presenterat en ny ekonomisk reformplan, men att den var alltför omfattande för att kunna behandlas av regeringscheferna under måndagskvällen.

– Nya förslag kom in i morse, vilket vi ser som ett positivt steg. Men eftersom det kom så sent har vi inte kunnat få någon bedömning [av förslagen] från institutionerna, säger mötesordförande Jeroen Dijsselbloem på presskonferensen efteråt.

Ekonomiska krisen i Grekland

Politikerna lovar i stället ett nytt möte om några dagar. Omedelbara ”tekniska” diskussioner ska nu till för att gå igenom förslagen.

– Om allt går väl så kommer eurofinansministrarna att hålla ett nytt möte senare i veckan, säger Dijsselbloem.

Nytt förslag ska presenteras på torsdag

Ingen uppgörelse nåddes som väntat heller under euroledarnas möte under måndagskvällen.

– Vi är långt ifrån ett avtal. Men vi behöver ett avtal – för Grekland, för grekerna och för eurozonen som helhet, konstaterade Litauens president Dalia Grybauskaite på väg ut från mötet vid 23-tiden på kvällen.

Även IMF-chefen Christine Lagarde säger enligt Reuters att det finns enormt mycket arbete kvar i förhandlingarna om Grekland de närmaste 48 timmarna.

Hon får medhåll av Jeroen Dijsselbloem, ordförande för euroländernas finansministrar, som i princip säger samma sak.

EU:s permanente ordförande Donald Tusk uttrycker dock en försiktig optimism efter kvällens möte.

– De nya grekiska förslagen till de tre institutionerna (EU, ECB och IMF) är ett positivt steg framåt. De ska nu ytterligare granskas under de kommande timmarna . . . så att eurogruppen kan nå ett resultat onsdag kväll som kan presenteras på torsdagen, säger Donald Tusk på en presskonferens.

Fakta: Euroländerna

Totalt ingår 19 länder i eurosamarbetet: Belgien, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Tyskland och Österrike fanns med från början. Grekland anslöt sig 2001, Slovenien 2007, Cypern och Malta 2008, Slovakien 2009, Estland 2011, Lettland 2014 och Litauen 2015.

De nio EU-länder som tills vidare står utanför euron är Bulgarien, Danmark, Kroatien, Polen, Rumänien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien och Ungern.

Fakta: Greklands lån

För att Grekland ska få den sista utbetalningen på 7,2 miljarder euro, motsvarande 66 miljarder kronor, i det gigantiska lånepaketet som rullat ett antal år, så kräver långivarna IMF, EU och ECB, reformer och besparingar av politikerna i Grekland.

Och det brådskar. Den sista juni ska Grekland göra en avbetalning på lånet till IMF på 1,5 miljarder euro – pengar som landet inte har utan den nya låneutbetalningen.

Om inte grekerna kan betala innebär det att landet i princip är konkursmässigt och därmed i förlängningen riskerar att lämna eurosamarbetet. Landets centralbank har även varnat för att hela EU-medlemskapet kan vara i fara

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet