Ett forskarteam i Storbritannien har tagit fram ny revolutionerande teknik för filtrering av havsvatten, skriver den ansedda tidskriften Nature Nanotechnology. Metoden kallas för grafenbaserad filtrering, ett kolbaserad material, och kan ge miljontals människor tillgång till rent vatten.
Materialet grafen består av ett enkelt lager kolatomer som sitter ihop i ett enda tunt skikt, det är världens tunnaste material och forskningen kring grafen belönades med Nobelpriset i fysik 2010.
Det unika med det nya filtret som forskarteamet i Storbritannien har tagit fram är att det byggs upp av flera grafenlager som hålls isär, så att man kan ha många skikt i filtreringen men samtidigt hålla dem på rätt avstånd från varandra.
Stort problem
Bristen på rent vatten är ett stort problem runt om i världen. Enligt Unicef saknar 663 miljoner människor tillgång till rent vatten och varje dag dör 800 barn under fem år på grund av smutsigt vatten, brist på toaletter och dålig kunskap om hygien.
Om det gick att filtrera vatten lika snabbt, billigt och enkelt som att brygga kaffe skulle ett av världens största problem vara lösta. Något som hittills varit omöjligt.
LÄS MER: Kan bli akut vattenbrist i Sverige i sommar
Men nu har en forskargrupp i Storbritannien skapat ett grafenbaserat filter som kan avlägsna salt och föroreningar från havsvatten på ett snabbt och enkelt sätt som tidigare inte varit möjligt.
– Det är glädjande resultat. Det vi hoppas nu är att det blir ett resultat som är användbart även utanför forskningen, säger Mikael Syväjärvi, forskningsingenjör och docent inom material mot energi och miljö vid Linköpings Universitet.
Svenska forskare positiva
Grafen har länge lyfts fram som ett framtidsmaterial av forskare, både i Sverige och internationellt. På Chalmers i Göteborg har forskarna länge försökt att ta fram en liknande filtreringsmetod. Helena Theander är programchef för SIO Grafen på Chalmers Industriteknik.
– Det är positivt att brittiska forskare visar att grafenoxid kan användas för vattenrening. Även svenska forskare och bolag arbetar med liknande lösningar. Det ska bli spännande att följa utvecklingen för både de brittiska och svenska aktörerna, för att se om någon av dem lyckas göra ett filtersystem som kan användas i stor skala.
Snabb filtrering
Det nya i forskningen är framförallt snabbheten i filtreringen. Filtret är extremt tunt och gör därför att vattnet kan passera snabbare. På så vis närmar sig forskarna ett stadium där filtreringen faktiskt skulle kunna användas av vem som helst med enkla instruktioner.
– Kol är ett billigt material, problemet i dag är att det inte finns så många grafenproducenter. Men om det blir fler producenter, och det tror alla, så kommer det här att bli billigt att producera. Man tror att det här kommer att bli något som man lätt kan distribuera och att det ska kunna finnas direkt på plats, säger Helena Theander.
LÄS MER: Uppmaning till invånare i Halmstad: Slösa inte med dricksvattnet