Forskare, vid de stora universiteten Stanford, Berkeley och Princeton, varnar i en ny studie för att vi nu hamnat i den sjätte fasen av livets förintelse på jorden, rapporterar BBC.
En tidigare utrotning som tas upp som exempel i studien är dinosauriernas död för 65 miljoner år sedan. Den gången berodde det troligtvis på en meteor. Nutidens utrotningshot beror däremot på människan – på klimatförändringar, skogsavverkningar och föroreningar.
”Människan kommer sannolikt att dö ut”
På grund av hur människans livsvanor påverkar det naturliga ekosystemet kan vi exempelvis räkna med att vi inom tre generationer inte längre kommer att ha bin som står för den viktiga pollineringen av skördar. Men det kan bli mycket värre än så, menar forskarna.
”Om det här tillåts fortsätta kommer det ta många miljoner år för att livet på jorden att återhämta sig och även människan kommer sannolikt att dö ut i ett tidigt stadium”, säger huvudförfattaren, ekologi- och zoologiprofessor Gerardo Ceballos, vid Universidad Nacional Autónoma i Mexiko.
450 arter utdöda
Om utrotningen bland djur hade följt den normala kurvan skulle 9 ryggradsdjur försvunnit sedan år 1900. Men så ser det inte ut. Istället har över 450 arter försvunnit – bland annat 24 sorters reptiler, 158 fiskarter och 69 däggdjur.
– Vi håller på att såga av den gren vi sitter på, säger Paul Ehrlichm, professor vid Stanford University, till BBC.
Minskade klimatförändringar, mindre överexploateringen av djurens naturliga miljöer och ett ”intensivt bevarande” av de arter som finns, menar forskarna är sätt för att sakta ner den oroväckande utvecklingen på.