Foto: TT

Nya Zeeland: Miljardnota efter skalven

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals mindre efterskalv har skakat Nya Zeeland efter jordskalvet på måndagen lokal tid. Nu varnar landets premiärminister för omfattande skador på landets infrastruktur. 

Förstörda vägar, stora mängder rasmassor, brusta vattenledningar och trasiga elledningar. Två människor omkom i jordskalvet på Nya Zeeland och nu väntar omfattande arbeta med att laga landets infrastruktur.

Enligt landets premiärminister John Key är skadorna på infrastrukturen det mest kritiska. Att laga vägar och röja upp rasmassor väntas ta flera månader och enligt premiärministern kommer det arbetet att kosta landet åtskilliga miljarder kronor.

I huvudstaden Wellington inleds nu arbetet med att röja upp efter jordskalvet som hade magnituden 7.5 på richterskalan. Flera byggnader skadades och stora mängder krossat glas täcker trottoarer och gator. Efterskalven har fått vattenledningar och brista och brutit elförsörjningen.

”Behöver repareras”

Det kraftigaste efterskalvet mätte 6.3 på richterskalan och inträffade bara timmar efter det inledande skalvet.

LÄS MER: Premiärministern stannar hemma efter skalvet

Myndigheterna fokuserar nu på att undersöka hur skadorna påverkat infrastrukturen. Enligt Wellingtons borgmästare Justin Lester är målet att kunna öppna vägar och annan infrastruktur så fort som möjligt.  

– Kriscentren har arbetat sedan tidigt i morse, men de flesta byggnader har klarat skalvet bra. Ett fåtal byggnader har fått utrymmas och några byggnader behöver repareras, säger Lester till Radio New Zeeland.

Strandade kor

Hundratals människor kommer att tvingas sova på evakueringscenter och kraftiga regn ökar risken för nya jordskred. Ytterligare flygbilder visar jordskredens effekter med all önskvärd tydlighet: Några kor i närheten av Kaikoura har helt isolerats på en liten ö av gräs sedan marken runt dem helt försvunnit.

Det första jordskalvet, ett av de kraftigaste som någonsin dokumenterats i det jordbävningsdrabbade Nya Zeeland, utlöste en tsunami vilket fick tusentals personer boendes längs kusten att fly till högt belägna platser på Sydön.

Tsunamivarning lyftes

Skalven har skadat en damm längs Clarence River på sydön och personer som bor nedströms den skadade dammen uppmanas att bege sig till högre belägna platser. Kort efter det första skalvet utlöstes en tsunamivarning och de första vågorna som nådde kusten var omkring två meter höga och myndigheterna lyfte sedan varningen, men uppmanar invånarna att undvika kustnära områden.

LÄS MER: ”Huset gungade och skakade”

Den populära turistorten Kaikoura på sydön har skurits av efter att vägen till och från staden har skadats i skalvet, liksom el- och vattenförsörjning. Boende har evakuerats med militärhelikoptrar.  

Det första jordskalvet är ett av de starkaste som har dokumenterats i det jordbävningsdrabbade Nya Zeeland. Effekten ser ändå ut att ha blivit betydligt mindre i omfattning än skalvet i Christchurch 2011, med magnituden 6,3, då 185 personer omkom. 

– Bara på Richterskalan har det här varit större än det vi såg i Christchurchskalvet, men tack och lov är dödssiffran i nuläget betydligt lägre, säger landets premiärminister John Key till Sky News. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.