Det är på torsdag förslagen ska presenteras i EU-parlamentets utskott för medborgerliga rättigheter. Liberalernas Cecilia Wikström är hela EU-parlamentets rapportör eller föredragande när det gäller hur EU ska utforma en ny gemensam flyktingpolitik, som ska ersätta det som i dag kallas Dublinförordningen.
Ska förhandlas med alla EU-länder
Cecilia Wikström har därmed en viktig position för att samordna hela EU-parlamentets ståndpunkt och sen leda kommande förhandlingar med EU-ländernas regeringar om en ny flyktingpolitik. Delar av förslaget presenteras i dag på DN Debatt.
Endast en handfull av de 28 medlemsländerna tar ansvar för över 80 procent av de asylsökande som kommer till EU, en överväldigande majoritet av länderna tar emot väldigt få, eller inga asylsökande alls, det är orimligt och måste lösas i närtid, skriver Cecilia Wikström i sin debattartikel.
Läs mer: Analys: Asylpolitiken fortsätter skaka EU i dess grundvalar
Böter för länder som vägrar
Cecilia Wikström bygger vidare på förslag från EU-kommissionen förra året om ett system för permanent omfördelning av flyktingar, så att alla länder blir skyldiga att ta emot asylsökande enligt en kvotberäkning utifrån varje medlemslands ekonomi och resurser. Länder som inte tar emot asylsökande skulle enligt förslaget böta 250.000 euro för varje anvisad asylsökande landet inte tar emot.
Ungern vägrar ta emot
I september 2015 beslöt en majoritet av EU:s justitie- och inrikesministrar om en tillfällig omfördelning av 160.000 asylsökande, som befinner sig i Italien och Grekland.
Ungern och några länder till i Östeuropa motsatte sig detta beslut, och de har hittills vägrat ta emot asylsökande enligt detta tillfälliga omfördelningsbeslut. Hittills har endast omkring 15.000 asylsökande omfördelats från Grekland och Italien till andra EU-länder.
Förslagets fem huvudpunkter
1. Alla länder ska bli skyldiga att dela på ansvaret för asylsökande.
2. Medlemsländer med yttre gränser har ansvar att registrera alla flyktingar som anländer.
3. Snabbare asylbehandling, de som får avslag ska återsändas till hemländerna.
4. Alla asylsökande ska ha incitament att snabbt registrera sig i första EU-land, upptäcks de senare placeras de utan särskild hänsyn till enskilda önskemål.
5. Asylbehandling ska ske likartat och juridiskt korrekt i alla EU-länder, men de asylsökande har inte rätt att välja i vilket land de ska få söka asyl och bosätta sig.