Margot Wallström (S), utrikesminister. Foto: SVT

EU-toppar i extramöte efter Trumps seger

Uppdaterad
Publicerad

I kväll träffas EU:s utrikesministrar för ett extramöte efter presidentvalet i USA. Frågan är om EU-ledarna enas om hur de ska förhålla sig till ett USA som leds av Donald Trump.

– Vi måste kunna fortsätta att hävda våra värderingar, sa Margot Wallström till SVT precis innan hon åkte iväg till mötet.

– Det är oroväckande uttalanden som Trump gjort, sa hon också.

I intervjun i Agenda beskrev utrikesministern Trumps uttalanden som vidlyftiga och drastiska.

USA-val 2016

– Vi får hoppas att det blir justeringar när de här uttalandena möter verkligheten. Det har väl kanske redan börjat visa sig, sa Margot Wallström och tillade att det mycket handlar om vilka rådgivare Trump får, inte minst vem som blir utrikesminister.

Margot Wallström berättade att svenska regeringen redan studerat det 100-punktsprogram som Trump lanserade före valet. Ur svensk synpunkt är det främst handels- och säkerhetspolitiken som är intressantast men även en överlevnadsfråga som klimatpolitiken.

– Vi måste se till våra egna intressen i det här, sa hon och la till att det skulle skapa än mera oro än vad valutgången gjort om Trump verkligen genomförde det han lovat.

– Men det går ju inte att genomföra saker från en dag till annan. Han är politiskt helt oerfaren och det kommer snart att visa sig.

Svårare i FN

För Europas del handlar det, enligt utrikesministern, bland annat om hur sanktionerna mot Ryssland ska vara.

– Det handlar om den samlade politik som ingår i det som kallas den europeiska säkerhetsordningen. Det är det allra viktigaste för oss. Och att vi fortsatt kan hävda våra värderingar.

– Finns det risk för att EU inte får fortsatt stöd från USA för sanktioner mot Ryssland?

– Ja, det kan man vara rädd för. Det beror på vilken relation USA skaffar sig med Ryssland, svarade utrikesministern.

Margot Wallström tror att arbetet i FN:s säkerhetsråd, där Sverige är med från årsskiftet, kommer att bli svårare med Donald Trump som president i USA. 

– Jag misstänker att vi kommer att få en person dit och en amerikansk politik som det inte är lika lätt att samarbeta med som det har varit med Obama-administrationen.

En längre intervju med Margot Wallström kan ses i kvällens Agenda klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses i efterhand här.

”Slutet för liberal demokrati”

Det ordinarie utrikesministermötet börjar först i morgon men efter Donald Trumps valseger har ministrarna kallats till ett extramöte, en arbetsmiddag, på söndagskvällen. Men det lär inte vara några eniga utrikesministrar som sätter sig vid middagsbordet, i alla fall inte om man får döma av uttalanden från olika europeiska politiker.

Ungerns auktoritäre och nationalistiske premiärminister Viktor Orban hälsade med glädje den nye amerikanske presidenten.

– De senaste 20 åren har vi haft det vi kallar liberal icke-demokrati. Den eran är nu till ända. Nu kan vi återgå till verklig demokrati, sa han.

Marine Le Pen, högerpopulistiska Nationella Frontens ledare som kan bli Frankrikes president nästa år, var en av de första att gratulera Donald Trump till valsegern.  

– Gratulationer till USA:s nye president och till det fria amerikanska folket, skrev hon i ett inlägg på Twitter.

– Britternas entydiga ja till Brexit och nu valet av Donald Trump – det är demokratiska sätt att rasera den gamla ordningen och lägga grunden till morgondagens värld, sa hon i ett tal tidigare i veckan.

Merkel villkorar samarbete

Från Tyskland hördes andra tongångar. Förbundskansler Angela Merkel gratulerade Trump till segern såsom artigheten och traditionen kräver. Hon sa också att demokratiska och rättvisa val är viktiga och något som förenar USA och dess allierade.

Därefter räknade Merkel upp de värden som förenar Europa och USA; demokrati, frihet, rättsstat, respekten för alla människors värde oavsett bakgrund, hudfärg, religion, kön, sexuell läggning eller politiska åsikter.

– På basis av dessa värden erbjuder jag USA:s nye president Donald Trump ett nära samarbete, sa hon.

Tysklands förbundskansler vill ha fortsatt samarbete med USA, men ställer uppenbarligen vissa villkor.

Det verkar finnas en del för utrikesministrarna att diskutera i kväll.

Debatt om populism

Hela söndagens Agenda ägnas åt följderna för europeisk politik av Trumps seger i USA.

Kommer populistpartierna i Europa gå framåt ännu mer? Har chanserna ökat för Marine Le Pen att vinna presidentvalet i Frankrike? Hotas de västliga demokratierna av en antiliberal våg? Vad kan de traditionella partierna göra för att möta utmaningen?

I programmet medverkar bland andra utrikesminister Margot Wallström (S), partiledare Jimmie Åkesson (SD) och partisekreterarna Tomas Tobé (M) och Lena Rådström Baastad (S).

Dessutom intervjuas den prisbelönta författaren och historikern Anne Applebaum som varnar för ett historiskt skifte i västvärlden.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet