– Vi har landat i en kompromiss. Här i Bryssel är vi fria att tala tydligare, säger miljöpartistiska parlamentarikern Max Andersson.
Efter hårda påtryckningar får nu alla parlamentsledamöter som vill lov att läsa en del av de hemliga papperna från förhandlingarna. Läsningen sker i ett låst rum. Några kallar det James Bond-rummet.
Max Andersson visar vägen dit genom långa korridorer i hjärtat av parlamentet. Han måste lämna ifrån sig sin mobiltelefon innan han får gå in och också skriva på ett avtal att han inte kommer läcka någon hemlig information.
– Det är för mycket hemlighetsmakeri kring det här avtalet. Det här är inte transparent, säger han.
150.000 demonstrerade mot TTIP
I slutet av februari startat den tolfte förhandlingsrundan mellan EU och USA. Målet är att bli färdiga under 2016 med ett förslag till frihandelsavtal som Europaparlamentet, EU-länderna och USA ska få rösta om.
Men oron är stor i miljörörelsen för vad Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP, som avtalet kallas, kommer att innebära. Inför förhandlingarna demonstrerade 150.000 människor i Berlin mot TTIP.
Kommer amerikanskt billigt kött, behandlat med antibiotika, hormoner eller rengjort i klor, att få säljas i Europa? frågar sig motståndarna bland annat.
MP-ja i Stockholm, nej i Bryssel
Miljöpartiet i Bryssel tycker att förhandlingarna går åt fel håll. I de hemliga papperna bekräftas oroande uppgifter som tidigare läckt ut, menar Max Andersson, som fruktar försämringar i bland annat miljöskyddet.
– Då kommer vi att försöka stoppa avtalet i parlamentet, säger Max Andersson.
Men i Stockholm sitter MP i en regering, som vill ha ett omfattande TTIP-avtal med USA.
– Ett så ambitiöst resultat som möjligt ska nås, sade statsminister Stefan Löfven (S) i sin regeringsförklaring i höst.
MP har två linjer
Europaparlamentarikern Olle Ludvigsson (S) säger att den här omgången har varit mer transparant än någon omgång tidigare när det gäller handelsavtal.
– Att TTIP kommer ge en ekonomisk fördel är jag alldeles övertygad om inte minst för de medelstora företagen.
Miljöpartiet har alltså två linjer i frågan om frihandelsavtalet. Nej-linje i parlamentet i Bryssel och ja-linje i regeringen.
– Regeringens ståndpunkt är att vi önskar ett avtal, men att det avtalet inte ska försämra möjligheten att ställa tuffa miljökrav och inte heller att försämra möjligheten till demokratiskt fattade beslut, säger miljöminister Åsa Romson (MP).