Aktiviteten är i fullgång och här på oljeplattformen DP4. Här utvinner man olja och gas. Foto: Niclas Berglund

Oljeproduktionen halverad i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Libyens oljefält har produktionsproblem och är i stort behov av utländska investeringar. Men få vågar satsa i det krigsdrabbade landet. I dag finns inte ens en trovärdig regering att förhandla med. SVT Nyheter fick ett exklusivt besök på en rigg utanför huvudstaden i landet där oljeproduktionen halverats sedan Kadaffis fall.

Bouri-fältet ligger ungefär 120 kilometer nordväst om Tripoli. Oljeproduktionen här till havs är den enda som, nästan utan avbrott, kunnat pumpa olja under både revolutionen och det rasande inbördeskriget.

– Det här fältet togs i produktion i slutet av 80-talet och är ett av landets allra viktigaste, sett över tid, eftersom borrningen inte påverkas av vårt svåra säkerhetsläge, säger Amer Daellel, som är produktionschef för anläggningen samtidigt som vår helikopter cirkulerar över anläggningen.

Läs mer: Miljontals vapen cirkulerar i Libyen

Oljeplattformen Deep Platform 4 utanför Libyens kust, den har vart i bruk över revolutionen och inbördeskriget. Foto: Niclas Berglund

Oljefält bombades

Libyen är ett av världens allra mest oljerika länder. Innan revolutionen producerades här 1,6 miljoner fat olja om dagen. I dag utvinns knappt hälften så mycket. Oljefälten på land har i vissa områden utsatts för bombattacker och servicen är eftersatt på de flesta platser.

– Produktionen har legat nere på flera andra håll i landet, efter kriget och revolutionen. Men nu försöker vi att investera och bygga upp fälten igen så att produktionen ska komma upp till de nivåer som gällde innan 2011, berättar ingenjören Mohamed Guddra.

Investerare vågar inte satsa

Utanför oljerigg nummer 4 ligger ett stort tankfartyg och väntar på leverans. Men en storm är på väg mot området och allt arbete har avbrutits – av säkerhetsskäl.

Läs mer: Fasansfull inblick i libyska lägren

I samband med revolutionen och diktatorn Muammar Kaddafis fall infördes sanktioner mot Libyen och stora summor pengar är nu frysta på olika bankkonton runt om i världen. Men just nu är det osäkerheten i landet som gör att utländska investerare inte vågar satsa pengar i landet.

I ett labb på oljeplattformen mäter man vattennivån i oljan. Foto: Niclas Berglund

Flera regeringar slåss om makten och ingen har någon riktigt kontroll över landet. Flera av oljefälten kontrolleras av milisgrupper. Samtidigt står olja- och gas för 90 procent av den libyska ekonomin.

– Oljan är vår enda resurs och inkomstkälla. Utan oljan har landet ingen framtid. Det går inte att bygga upp landet utan oljan. Omvärlden borde förstå det och investera här, menar Amer Daellel.

Läs mer: Våldtäkt, mord och tortyr i ”hemliga” Libyska läger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.